14 лютого 2017 р.

УКРАЇНА - МАЙДАН: УКРАЇНА ПОТРЕБУЄ НОВОЇ ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО УСТРОЮ, ЯКА НЕ БАЗУЄТЬСЯ НА ПОНЯТТІ “ВЛАДА”

Події останніх двох десятиліть, які призвели до невідворотності Майдану, вказують на те, що має місце повна невідповідність між старою формою державного устрою, що базується на понятті “влада”, і зростаючою складністю ситуації, у якій сьогодні перебуває не тільки Україна, але й всі країни світу. Ми добре пам'ятаємо, як відбувався розпад СРСР, сьогодні багато інших країн опинилися у стані нестабільності. Маємо цілу купу викликів, на які все важче реагувати однозначно — ісламський радикалізм, запуски балістичних ракет Північною Кореєю, агресивна поведінка Росії, керівництво якої намагається примусити весь світ рухатись у напрямку, визначеному у Кремлі, багато інших негараздів. На цей складний процес накладаються природні фактори на кшталт глобального потепління.

Все це вимагає участі в управлінні країнами широких верств громадян. Натомість ми маємо зворотне: Влада знову намагається перехопити ініціативу і примусити громадян жити, виходячи саме з її інтересів. Цей світовий монстр, який все більше відривається від шару пересічних громадян. Це ми бачимо не тільки в Росії, Румунії, Угорщині, навіть у США, де соціальне напруження може перейти через критичну межу, але, на жаль, і в Україні. Майдан, який міг стати переломним моментом в історії нашої країни, на жаль, не досяг своєї головної мети - виведення людської гідності з області безпардонної демагогії політиканів у сферу реального життя, коли відносини між людьми, незалежно від статі, вірувань, посад, базуються на врахуванні цінності кожної людини, її позиції. Але ми маємо абсолютно протилежну ситуацію. Маємо Парламент країни, складений з купи відсторонених від народу небожителів, часто-густо відморожених хвістокрутів на кшталт О. Гончаренка, причому цей “Парламент” не працює, маємо Президента, який володіє більш, ніж сотнею фірм (хоча такого не повинно бути), маємо уряд, який демонструє дива … Все це - відголос минулого. Така соціальна ситуація привела до того, що Влада виявилася повністю відокремленою від громадянського суспільства і, по суті, паразитує на його тілі. Більше того, суспільство не має можливості її контролювати. Ми живемо в умовах, коли нам всім намагаються нав'язати “окуляри” пана Порошенка, який привласнив собі право висловлюватись за всіх. Отже, прийшов час змін. Причому змінюватись мають всі, і зміна кожного має впливати на зміну всіх. На перший план має вийти громадянське суспільство, яке концентрує в собі величезний інтелектуальний потенціал. Причому цей потенціал є розподіленим у всьому “тілі” країни. Саме громадянське суспільство має вести обговорення складних проблем у поточному режимі, а між різними варіантами вирішення проблем має бути відкрита конкуренція, тобто
ШУКАЄМО ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ РАЗОМ!
Отже, від концентрованої влади ми маємо перейти до колективної системи прийняття рішень. Це ми, прості громадяни, маємо вирішувати, продавати ліс, чи ні, як використовувати природний газ, що робити з бурштином, чи можна вводити ринок землі, як розвивати стосунки з етнічними українцями за межами нинішніх кордонів тощо.
Шановні українці, наша країна існує вже багато століть, а ми все не можемо показати всьому світу, що ми є самобутній народ зі своєю культурою, своєю мовою, своїм світоглядом. Вірно вказують нам з Заходу - якщо вам непотрібна українська мова, то вам не потрібна й Україна. А у нас все ще вирішують питання якоїсь там двомовності. Досить! Але, звісно, питання не обмежується мовою. За три роки після Майдану так і не вирішено питання з корупцією. Боюсь, що тільки через покоління наші пращури дізнаються, чому був зданий Луганськ і що сталося з Кримом … Вражає, на який низький рівень в Україні опустили найважливіші сфери - науку й освіту. Ми маємо дуже багато питань, прямі відповіді на які від владників ніколи не отримаємо. Але час не чекає.
ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО УКРАЇНИ МАЄ ПІДНЯТИСЯ ЗНОВУ І ОСТАТОЧНО ПОСТАВИТИ КРАПКУ В ІСТОРІЇ ПРОКОМПАРТІЙНОЇ АЛЕ ОЛІГАРХІЗОВАНОЇ ВЛАДИ! У НАС ЧАСУ ВЖЕ НЕМАЄ!    
СЛАВА УКРАЇНІ!            ГЕРОЯМ СЛАВА!

Олекса Ковальов

4 коментарі:

  1. Олекса Ковальов "Номад"15 лютого 2017 р. о 15:33

    Українців все більше турбують питання, пов'язані з діяльністю В. Гонтаревої та К. Рожкової. Якщо те, що ми чуємо у телепередачах, відповідає дійсності, то виникає питання: а як взагалі таке може бути? Головні керівники НБУ сприяють нарощенню присутності російських банків в Україні, влаштувавши банкопад українських банків! Але ж Гонтарева є людиною пана Порошенка! І як на це реагує пан Гройсман? Виходить так, що ми маємо київський щурятник на найвищому рівні. Причому все прикривається махровим словоблуддям.

    ВідповістиВидалити
  2. Олекса Ковальов "Номад"17 лютого 2017 р. о 15:41

    Віце-прем'єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко цікаво прокоментував пропозицію Одеси заключати з Центром (тобто з урядом) договір. Він заявив, що це справжній сепаратизм. Цікаво, а як, у такому разі, шановні урядовці збираються здійснювати децентралізацію? Децентралізація - це перехід до мережевої архітектури країни з різким зменшенням ваги Києва, як і обласних центрів в областях, районних — в районах тощо. Мережа є мережа. Виходить так, що децентралізація декларується, але далі все лишається, як було. При цьому намагаються приховати факт, що саме Київ найбільше відповідає тому, що називається справжнім сепаратизмом, бо він живе за окремими законами і нахабно збирає гроші з регіонів. За час так званої незалежності у всіх крупних містах кількість жителів суттєво зменшилася, а у Києві суттєво виросла. Як приклад, візьмемо Вашингтон — столицю найбільш потужної на сьогодні країни. Кількість жителів Вашингтона до доходить до мільйона, а про Вашингтонський університет мало хто чув. У нас же пішли російським шляхом: створюють один центр, який виглядає як метрополія (Москва), який подавляє всі інші території. Це - хибний шлях! Вважаю, що варто ввести своєрідний показник владності та рухатись у бік його мінімізації.

    ВідповістиВидалити
  3. Олекса Ковальов "Номад"22 лютого 2017 р. о 16:36

    На жаль, ситуація у країні стає все більш складною. Про це свідчать матеріали, які стосуються блокування "переміщення" товарів між окупованими територіями та Україною. Знову ми є свідками брехні владників. Як таке може бути: антрациту не вистачає для роботи ТЕС, а частину його продають до Європи. Як таке може бути, щоб у такий скрутний час пан Ахметов (той, що Ренат), спокійно нарощує свої капітали, хоча одним з найважливіших пунктів програми пана Порошенка - ліквідація олігархії в Україні. Він же має якимсь чином віддячувати! Як може таке бути: пан Гройсман заявляє про зростання економіки, а ціни на продукти харчування ростуть? Причому все робиться приховано, хоча має бути на поверхні (саме це не влаштовує владників!). Як може таке бути: за три роки після відомих подій Майдану ті, що так голосно кричали з трибуни про демократію і гідність (Порошенко навіть на грейдер заліз, як Ленін на броньовик), сьогодні "керують" країною, вводячи людей в оману.
    Сьогодні знову звучать заклики про необхідність перезавантаження влади. Це кричать ті, хто досі не зрозумів, що владу перезавантажити неможливо - вийде те саме, бо влада є влада: персони інші, суть та сама - владна! Слід покінчити з перезавантаженнями. Ще раз: нам потрібна інша форма - призначення на посади серйозних менеджерів на контрактній основі, через конкурси, з серйозним ставленням до контролю з боку громадянського суспільства. Без цього ми ніколи не виліземо з того владного болота, яке сформувалося за роки незалежності, і концентрується, в основному, у Києві.

    ВідповістиВидалити
  4. Питання удосконалення форм державного устрою зараз є актуальним у всьому світі. Ситуація в США розглядається в цікавій книзі Parag Khanna "Technocracy in America" - http://www.paragkhanna.com/home/2016/10/18/technocracy-in-america

    ВідповістиВидалити