30 липня 2023 р.

Доля Каховського водосховища: відновити водойму чи залишити, як є

 Доля Каховського водосховища: відновити водойму чи залишити, як є

Ірина Носальська

Пані Ірина виступила під таким заголовком, першу частину якого варто розглянути.

Уряд нещодавно погодив експериментальний проект відновлення водосховища, знищеного при підриві окупантами греблі Каховської ГЕС. Цьому рішенню передувала жвава дискусія серед фахівців та дилетантів, думки розходились.

Мій коментар: Не знаю, де така жвава дискусія відбувалася, схоже, в узькому колі. Сумніваюсь, що у цій дискусії приймали участь представники територіальних громад, не бачив я і виступів видатних українських географів, хоча проблема є, в першу чергу, географічною. Розглянемо точки зору фахівців.

Перша частина статті І. Носальської присвячені збиткам для економіки та екології. З економікою все ясно – у нас досі не розуміють, що є виробництво, а є економіка як певна форма організації виробництва. Дещо дивує і вислів «збитки екології». Екологія – розділ біології, який розглядає стосунки між організмами, популяціями і спільнотами організмів та середовищем їх життя, тому важко зрозуміти, що таке «збитки екології». Думаю, треба було писати про порушення середовища проживання, а справа екологів – виявити їх та оцінити. Але загальний характер змін на території Каховського водосховища та нижче за течією мали б зробити видатні українські географи, в першу чергу – Інститут географії НАН України!

Отже, як висловився голова комітету екомоніторингу Асоціації професіоналів довкілля PAEW Максим Сорока в інтерв’ю Екополітиці, "У перший день катастрофи у коментарі для Financial Times я порівняв катастрофу Каховської ГЕС з Чорнобильською катастрофою, - наголосив. - Чим далі ми заглиблюємося у проблему, глибше розуміємо екологічні наслідки зникнення водосховища і всі вторинні наслідки: для довкілля, економіки, всіх сфер сталого розвитку в Україні, - тим більше я переконуюся, що ця моя оцінка була правильна. Звісно, у катастрофи на Каховській ГЕС наслідки інші, але довготривалий вплив на територію, соціально-економічний розвиток, здоров’я та благополуччя населення буде той самий".

Мій коментар: Це дійсно неперевершено – порівняти катастрофи Каховської ГЕС та Чорнобиля, причому з акцентом на тому, що він все більше переконується, «що ця моя оцінка була правильна»! Виникає питання: невже така оцінка вимагає фаховості вищого рівню, чи це рівень особи з портфелем і у високому кріслі? У мене залишилося саме таке враження!

І далі по статті І. Носальської: «За словами Максима Сороки, змінилася не лише екосистема Каховського водосховища, а й усі екосистеми, що за 70 років адаптувалися до нього.

"Як наслідок, будемо мати: опустелювання, зниження рівня ґрунтових вод, локальні пилові бурі та локальні забруднення, локальні зміни клімату, зміни соціально-економічного розвитку величезної кількості територій Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей, проблеми з питним водопостачанням, погіршення якості води і відповідно погіршення громадського здоров’я (у вищезгаданих областях та Миколаївській області). З суто екологічних моментів: зникнуть декілька особливо цінних природних заповідних територій, до прикладу, Кам’янська січ. Цього заповідника вже нема, бо його екосистема напряму залежала від рівня водосховища та живилася ним. Окрім цього, збільшиться антропогенне та техногенне навантаження на інші області. Наприклад, днями Мінагрополітики звернулося до аграріїв з пропозицією перерозподілити та збільшити вирощування овочевих культур на територіях, де ще є водосховища (вищий та середній каскад Дніпра)", - уточнив він».

Йому вторить і ще один «серйозний» фахівець – кандидат технічних наук і публіцист О. Бурлака – «Чи потрібне Каховське водосховище: чого позбудеться Україна, якщо його не буде» -

https://focus.ua/uk/opinions/580469-chi-potribne-kahovske-vodoshovishche-chogo-pozbudetsya-ukrajina-yakshcho-yogo-ne-bude

Тут вже явно відчувається замовний характер виступу! А хто замовник? Думаю, це «Укргідроенерго». О. Бурлака, який знає закон судин, виступає категорично (і це вже дивує!) за відновлення Каховської ГЕС і водосховища. І понеслося - він наводить безліч аргументів, від клімату до знаменитих херсонських кавунів. Неприйнятним є і його тон по відношенню до Ю. Квача, який виступає проти відновлення ГЕС – так дискусію не ведуть: «І головна з них - кліматична та сільськогосподарча. Від природи південь України - це сухий степ. Юрій Квач, якого всі наводять як експерта, котрий не підтримує відбудову греблі, прямо говорить, що про вирощування пшениці та рису на півдні України можна забути. Твердження, що останній дешевше завозити з Південно-Східної Азії, ніж вирощувати самим, залишимо на його совісті.

Чомусь він не повідомляє, від якої частки експорту зерна нам доведеться відмовитися задля забаганки "повернути усе як було". Рівно як і від того, що херсонські кавуни та помідори теж назавжди усьо.

Квач достатньо цікаво пише, що засіємо усе фісташками і то буде вигідніше, ніж возити помідори на київські ринки і зерно в Африку. Ну, хоче вирощувати - нехай вирощує»

Мій коментар: 1. Екосистема: це організація потоків речовини та енергії у біотичній спільноті, яка «матеріалізується» у вигляді того чи іншого біогеоценозу. По суті справи, це регулятор цих потоків, що забезпечує сталість того чи іншого режиму протягом певного часу. Кожний режим має свою область толерантності, при виході за межі якої він змінюється. Такі зміни в природі відбуваються доволі часто, тому біотичні спільноти не перебувають у термінальних станах.

2. Опустелювання, пилові бурі! Невже М. Сорока і О. Бурлака встигли змоделювати ситуацію і прийшли до однозначного висновку: опустелювання неминуче (Перекоп вже опустелюється)! Перепрошую, у нас погоду «назавтра» не можуть спрогнозувати, а тут – опустелювання цілого регіону! І ми маємо факт, що вже спростовує цю версію – «Дно Каховського водосховища активно заростає травою» -

https://24tv.ua/dni-kahovskogo-vodoshovishha-virosla-trava-video-yak-vono-viglyadaye_n2360158

І відео - https://t.me/ukrhydroenergo/3925

І відбувається це без «допомоги» людей, просто природним чином! Вже почався процес, що має назву «сукцесія»! Пішов, і не варто в нього втручатися – не можна йти проти Природи! Що стосується територій, де було зрошення, так в Україні маємо величезні площі оранки, які однозначно треба скорочувати та переводити їх у режим природного функціонування.

Ні, вже не пустеля, вже буде болото – заявляють інші «фахівці», забуваючи, що болота мають дуже важливу функцію в Біосфері!    

3. Пан М. Сорока пише: «зникнуть декілька особливо цінних природних заповідних територій, до прикладу, Кам’янська січ. Цього заповідника вже нема, бо його екосистема напряму залежала від рівня водосховища та живилася ним». Я ніколи не був у цьому заповіднику, подивися – підстав для зникнення немає. Якщо відбудуться певні зміни видового складу – нормально, таке в природі відбувається постійно! А вислів «екосистема напряму залежала від рівня водосховища та живилася ним» виглядає дивно: як можна живитись водосховищем?

Тепер про воду, очищення стічних вод та тверді накопичення на дні водосховища. Пан М. Сорока зазначає, що всі очисні споруди на цій території та вище по каскаду були розраховані на певний об’єм активної води у Каховському водосховищі, воно було величезним "біологічним фільтром" усіх відходів від Києва до Запоріжжя: «Хоча Запоріжжя бере воду з Запорізького водосховища вище греблі, воно скидає стічні води у колишнє Каховське водосховище. Вода у цьому водосховищі перебувала декілька місяців, або у випадку гідрологічної посухи, по півроку перед скидом, тому могла пройти доочищення. Зараз Каховського водосховища немає. Відповідно, немає як розбавити стічні води та їх доочистити. Як наслідок, вся ця забруднена маса ринеться у нижній каскад та Чорне море». Надалі каскадний ефект в екосистемах буде наростати, і наслідки відчуватимуться через 5-10 років, - продовжив Сорока.

Мій коментар: Нічого собі! Виходить, що промислові підприємства (а там їх море) і не думали про очистку технічних вод а просто скидали у Каховське водосховище, де вони розбавлялися! І все це відкладалося на дні водосховища, а частково йшло вниз … до Чорного моря! І вони хочуть відновити водосховище, щоб продовжувати робити те саме! А навіщо робити коштовне очищення, якщо можна просто скинути воду у Дніпро – і не клятий, і не м’ятий …, а гроші, що виділяються на «екологію», можна «розпилити»! А як же рибка. Яку у водосховищі ловили і продавали … А там важкі метали і купа хімічних забруднювачів … А може цим «авторитетам» варто згадати, що світ давно вже живе у постіндустріальну епоху і варто подумати про інші варіанти розвитку цього регіону?!?

Дуже цікаво: наноси мулу на дні Каховського водосховища сягають 10 метрів (при його глибині у 16 метрів!), і це – за 70 років його експлуатації. Виходить, що за рік відкладалося близько 14-ти см., а останні 6 метрів будуть заповнені мулом всього за … 43 роки! А що далі? І цей ґрунт є забрудненим! Ні, експлуатація завершиться раніше, бо при досягненні водосховищем критично малої глибини у зимовий період воно буде промерзати до дна! Прощавай рибка! А турбіни? Просто зупиняться!

Як же ці прибічники відновлення, що лякають українське суспільство пропустили ще одну лякалку? Вони не врахували процес ізостазії! Уявляєте, після будівництва каскаду ГЕС на Дніпрі, особливо Каховської, було відмічено прогинання земної кори, а тепер, коли навантаження знято, почнеться її підняття і – о Боже мій – горотворення з усіма відповідними процесами … З надр підніметься Новоукраїнський гірський хребет і на цьому продаж земель, ініційований паном Зеленським, зупиниться!   

Так чи варто відновлювати ГЕС і водосховище, щоб через 43 роки мати головний біль? Може краще дати Природі здійснити цю роботу з очищення?  

Ми маємо чудовий приклад дикого антропоцентризму та технократизму, на додаток – гідро гігантоманії радянського типу, бо там задіяна така організація, як «Укргідроенерго» - приватне акціонерне товариство, директор – І.Г. Сирота – ярий прихильник відбудови ГЕС! Чому? Дуже просто – запахло грошами! Цікаво, а міністр агрополітики М. Сольський в долі? Бо він так ладно обґрунтував необхідність відновлення зрошення! Уявляєте, скільки може виявитись тих, хто міг позитивно сприйняти знищення греблі!  

Тому й маємо (за текстом І. Носальської): «Уряд погодив пропозицію Укргідроенерго щодо реалізації експериментального проекту з відновлення, розрахованого на два роки. На першому етапі будуть здійснені проектувальні роботи та будівництво окремих споруд, необхідних для стабільної роботи Дніпровської ГЕС під час подальших відновлювальних робіт на Каховській ГЕС. Другий етап передбачає проектування та роботи безпосередньо на деокупованій території Каховській ГЕС».

Мій коментар: Що означає запах грошей! Уряд вже все вирішив, навіть не дочекавшись закінчення війни! Яка там війна? Тут пахнуть гроші! А які будуть відкати? На відновлення потрібно більше 1 млрд. доларів …! Бо відбудова майже з нуля! Так може на цьому «нулі» і залишається?!? Почнуться роботи, а з ними – розкрадання … і вартість буде швидко зростати! І відкати, відкати, відкати …! Бог ти мій, як добре тим, від кого це залежить!    

Висновок. Думаю, він простий. Не варто забувати, що ми живемо у середовищі, від стану якого залежить подальше існування людства. Таке середовище називається географічним, а його найважливіша складова – Біосфера, яка є нашим безпосереднім домом. І якщо цю Біосферу без кінця перетворювати, як це мало місце в індустріальну епоху, то людство може поставити під сумнів своє існування. Сьогодні ми зіштовхнулися з дуже непростою ситуацією, вихід з якою мають шукати серйозні спеціалісти, а не ті, що полюбляють відчувати потоки грошей через свої пальці.

Громадянське суспільство має наполягати на тому, щоб залишити територію колишнього гідро монстра радянського періоду у спокої і дати Природі можливість самостійно вирішити її подальшу долю, бо Природа – це суб’єкт, з яким слід домовлятися! 


Немає коментарів:

Дописати коментар