1 червня 2017 р.

УКРАЇНА-МАЙБУТНЄ: безвіз може стати фейком, якщо перші особи держави не зроблять серйозні кроки у напрямку внутрішніх перемін

Те, що ми зараз бачимо на екранах телевізорів, вже починає дратувати. Рекламні ролики, які прославляють досягнення президента Порошенка. Так, з політичної точки зору, це дійсно досягнення, бо це крок у бік більш цивілізованого світу. Але якби Європа не хотіла цього, нічого не сталося б, а ті “перепони” на кшталт затримки в Нідерландах, були викликані тільки тим, що реформи, що декларувалися, в Україні не впроваджувалися. Більше того, неодноразово вказувалося на те, що безвіз ніяким чином не веде до об'єднання України з ЄС, бо Україна має, у порівнянні з країнами ЄС, вкрай низький рівень добробуту, занизькі зарплати, занизький рівень культури тощо. І не варто розраховувати на те, що безвіз призведе до того, що Європа почне вливатися в Україну у вигляді інвестицій: достатньо подивитися на те, що в Україні роблять з лісами, бурштином, піском, металобрухтом … може тільки відштовхнути. Я вже не кажу про те, що намагаються зробити із землею. Ми чуємо від представників БПП, від прем'єра Гройсмана, що у разі земельної “реформи” ми отримаємо справжніх фермерів. Ні, це не для українських реалій. Подивіться, що робиться: ще земля не є приватною власністю, а у нас йдуть цілі війни у вигляді рейдерських захоплень. Причому, вже використовують і вогнепальну зброю. Скажіть, хто погодиться вкладати гроші у таку ситуацію. Ніхто. Причому земельну реформу намагаються протягнути через ВР, незважаючи на те, що земельний кадастр не тільки не завершений, а й розроблений на хибних принципах, бо інтереси Природи практично не враховані.

Але не тільки ці питання гальмують рух України до Європи. Думаю, одним з головним є питання надмірності бюрократичного апарату. Кожний новий претендент на посаду президента заявляє про необхідність оптимізації апарату чиновників, його суттєвого скорочення, але, ставши президентом, все залишає , як було. Але не варто забувати, що, якщо держава будується зверху вниз, то країна — знизу вгору, а нас цікавить саме країна. Пан Гройсман декларував рух до активізації регіонів у вигляді так званої децентралізації, але це виявилося фейком. Отже, пани перші особи, якщо ви не змінитесь, не зможете позбавитись старих, прокомпартійних, методів керівництва, Україна ще довго буде плестися в кінці пелетону. Час прийшов все змінювати і змінюватись самим.

Олекса Ковальов

Немає коментарів:

Дописати коментар