17 жовтня 2014 р.

УКРАЇНА: ЛЮСТРАЦІЯ У НАУКОВО-ОСВІТНІЙ СФЕРІ

У цьому виступі я хочу навести додатковий матеріал, який змушує говорити про необхідність проведення люстрації у освітній сфері. Йдеться знову про пана В.С. Бакірова, що обіймає посаду ректора ХНУ ім. В.С. Каразіна і не мислить своє життя без цього крісла. Я вже писав, що коли пан Бакіров виступив у 1998 році на конкурсі претендентів на посаду ректора, він голосно заявив, що з корупцією в університеті буде покінчено. Але так не сталося. Навпаки, корупція набула дуже потужного і добре організованого характеру. Одним з найбільш вправних майстрів зняття врожаїв під час вступних компаній в університеті на той час був декан геолого-географічного факультету доц. К.А. Нємець. У лютому 2004 року в журналі «Арт Мозаика» (№ 69 від 15 лютого) у рубриці «Самописка» несподівано з’явилася маленька стаття, сканований варіант з ксерокопії якої наводиться нижче.


Не задовго перед цим на факультеті вже ставилося питання про зняття К.А. Нємеця з посади декана, але Бакіров і Александров зробили все, щоб цей спеціаліст в області хабарництва залишився. І ось вийшла ця замітка. Всі розуміли, що за підписом «Студент» ховається хтось зі співробітників факультету. Якою ж була реакція пана Бакірова і ректорату на цю подію? Вражаюча! Замість того, щоб поставити питання про особливу діяльність декана-корупціонера, Бакіров створив групу спецназу, яка мала виявити … автора замітки (автор давно відомий і вже давно не працює в університеті – до речі, дуже гарний фахівець). Головним підозрюваним, зрозуміло, був я. До мене підійшов доц. Тхоржевський Е.С. і запропонував мені визнати факт мого авторства (все це було схоже на допит у прокуратурі). Я на той час вже отримав копію статті. Тхоржевському я сказав, що якби автором був я, то він був би першим, кому я про це сказав би, але я не знав ні деяких фактів, наведених у статті, ні адреси цього журналу, крім того я завжди виступав відкрито. І взагалі мені було не до цього, бо моя мати на цей час була вже дуже хвора. Через деякий час я направив Бакірову заяву, що не маю відношення до цієї статті, і вказав йому на те, що замість того, щоб шукати автора статті, варто було б сконцентрувати зусилля на розслідуванні корупційної діяльності К.А. Нємеця. Але пан Бакіров був іншої думки. Так все і залишилося на «своїх» місцях – дуже вже бажаним був для Бакірова К.А. Нємець на посаді декана. Невдовзі він зробив його дружину – Л.М. Нємець, яка у 2004 році придбала диплом доктора наук, завідувачкою кафедри (при тому, що К.А. Нємець був деканом). Вся ця історія завершилася повною руйнацією геолого-географічного факультету. Одним з напрямків діяльності К.А. Нємеця (і це всіляко підтримувалось ректоратом і В.С. Бакіровим особисто) було штучне зниження рівню викладання і вимогливості до знань студентів. Викладачі з високим рівнем викладання і вимогливістю (в першу чергу це стосувалося мене і проф. Зарицького П.В.) відстороняли від читання курсів на потоках. Пізніше справа дійшла до того, що К.А. Нємець запропонував одній двієчниці подати на мене заяву до міліції, що я, мовляв, не даю їй складати іспити (на кінець 4-го курсу студентка мала 6 заборгованостей, в тому числі за перший курс). Мені прийшлося доводити в міліції мою об’єктивність. Я зміг захистити і свою честь, і честь університету. А яка ж реакція В.С. Бакірова на ці дії К.А. Нємеця? Ніякої!!!
Я можу викласти тексти заяв, пов’язаних з цими подіями.
Отже, В.С. Бакіров – справжній борець з корупцією!

24 коментарі:

  1. Підтримую думку Олександра Павловича.
    Особисто пройшов через горнило антинаукової "Нємецької машини".
    Невіруючим у корупцію пропоную в період сесії постояти біля кабінету 2.61а.

    ВідповістиВидалити
  2. Олекса Ковальов19 жовтня 2014 р. о 18:11

    Микола, дякую Вам за розуміння. Додам, що Нємець користувався і такими формами "контакту", як штовхання у стінку. Особисто я влетів у стінку після такого поштовху. До цього слід додати фабрикацію "фактів". Були випадки, коли він примушував студентів писати заяви, зміст яких диктувався самим Нємецем чи його дружиною. Брудна парочка.

    Що стосується В.С. Бакірова, шокуючим для мене був наступний випадок. Зазвичай на прийом до нього потрапити було майже неможливо. Але у 2003 році за кілька місяців до його перевиборів він різко збільшив прийом співробітників. Я також потрапив. Коли я зайшов, мене вразило те, що у не дуже добре освітленій залі (був вже вечір) Бакіров сидів у дуже темних окулярах. Я подумав, що саме так ховають очі ті, хто живе неправдою.

    ВідповістиВидалити
  3. Олекса Ковальов29 жовтня 2014 р. о 09:00

    Вражає той факт, що В.С. Бакіров (це той, хто тримається за крісло ректора у Каразінському університеті) тепер виступає на раді університету з критикою того, що на геолого-географічному факультеті завищують оцінки на іспитах. Вражає тому, що саме він (йдеться про мутно-вушлого псевдоакадеміка) протягом багатьох років знищував кваліфікованих викладачів. Робилося це доволі просто. Спочатку непокірному викладачу натякали на наслідки, якщо це не допомагало, його попереджали, наступний крок - відсторонення від ведення курсів... На факультетах створювались комісії, метою яких було виставлення позитивних оцінок студентам, які у "дивний спосіб" потрапляли до університету. Причому до складу таких комісій входили особі, які у цих курсах нічого не тямили, тобто ці комісії були чисто формальними. А тепер пан Бакіров зайнявся "критикою" (чисто формальною), бо ситуація змінилася. Пане Бакіров, не хвилюйтеся, нічого не змінилося. Зміниться тоді, коли таким, як Ви, запропонують покинути не тільки посади ректорів, але й університети, бо саме такі, як Ви є причинною того плачевного стану, у якому опинилася освітня і наукова сфери України.

    ВідповістиВидалити
  4. Пане Ковальов, поясніть, чому в університеті Каразіна «цькували» саме Вас? Адже чесно оцінки (за реальні знання, без поділу на улюбленців і т.д.) ставлять багато хто з викладачів, зокрема з географічного факультету.
    Тобто, причина «нападів» на Вас зовсім не у вимогливості? (є і вимогливіші викладачі, повірте).

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Смішно, але ви самі є прикладом зацьковування – ви боїтесь написати своє ім’я, бо вам заборонили читати блог Ковальова )))

      Видалити
  5. Наведіть приклади, доведіть свої слова.
    Ви написали пусті слова в стилі - "это мое личное мнения", в науці так неможна. Доведіть свою позицію, наведіть факти ...
    Про подібні ситуації є цікава стаття - http://petrov.com.ua/articles/opinion.htm

    ВідповістиВидалити
  6. Про блог Ковальова практично ніхто не знає, то як його можуть заборонити читати? Смішно. У коментарі було конкретне питання, чому серед численних викладачів географічного, саме Ковальова (якщо вірити його дописам) методично травили?
    І до речі, пропонована стаття стосується Вас і пана Ковальова, позаяк весь сайт у стилі «один я так думаю» та «один я такий білий і пухнастий».

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Насправді, травили не лише Ковальова, а десятки викладачів і студентів. Зокрема, з кафедри соц-економ географії за період з 2003 по 2006 пішло (правильно сказати вижили) біля десятка викладачів, я вже мовчу про аспірантів та студентів-науковців. За потреби я можу навести прізвища. Тобто, витравлювати інакодумство – це нормальна позиція для геофаку каразінського університету.

      Видалити
  7. Чому ви пишете анонімно? Яка ціль ваших висловлювань?

    І ще раз - Наведіть приклади, доведіть свої слова. На основі чого ви робите висновки?

    До речі Олександр Ковальов детально обґрунтовує свою позицію у відгуках - http://www.geography.pp.ua/search/label/%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%B3%D1%83%D0%BA%D0%B8%20%D0%B9%20%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%96

    І дивно, що ви наводити протилежні позиції - "Я студентка (сподіваюсь, анонімність зрозуміла) і повірте, прекрасно знаю про все що відбувається… З Немцем особисто не стикались, тому судити про нього можу виключно відгуках. Дійсно, в українській географії мають місце дисертації м’яко кажучи «низького ґатунку», ..."

    І як мультфільмі про телепузиків ще раз повторю свій коментар:
    "На сайті знаходяться десятки відгуків, візьміть прочитайте декілька і напишіть де позиція Ковальова невірна та ін.

    З того, що ви пишете я здогадуюсь, що ви включені в освітню-наукову сферу.
    Я хочу запитати у Людини яка обов’язково живе у Вас всередині і нажаль ховається за маскою – «Невже ви не бачите того жалюгідного стану, в якому зараз перебуває географія, невже ви не знаєте,що дисертації пишуться для корочки (жодного справжнього практичного застосування, фактично ніяких наукових результатів, які були б помітними), лише одиниці з випускників геофаку працюють за спеціальністю, невже ви не знаєте про кабінет 2.49 та Немців … невже вам не гидко жити в цьому «дірм…»? »
    Потрібно знімати маски які нажаль багатьма керують, обмінюватись думками, займатись наукою, а не висиджуванням посади за будь-яку ціну.

    PS
    На цьому сайті ніхто не претендує на «істину позицію», ми висловлюємо бачення ситуації в певному спектрі намагаючись розглядати її в широкому контексті сучасних наукових поглядів та фактів. Ми відкриті до співпраці, до обміну баченням для формування максимально адекватного уявлень про світ. Але важлива також ціль – у нас це наукові дослідження у сфері географії, і ми не підтримуємо «займання наукою» заради висиджування посад та корочок, а ще гірше заради хабарництва.


    І в кінці кінців хтось повинен сказати «А король то голий» неможна ж до безкінечності чорне називати білим.

    ВідповістиВидалити
  8. І ще, як відповідь на ваші закиди, я пропоную вам опублікувати свою (обґрунтовану та підкріплену фактами) позицію на цьому сайті. Звичайно вам прийдеться написати своє ім’я, але якщо вам справді цікаво розібратися в ситуації (як і представникам спільноти), то це того варто.

    ВідповістиВидалити
  9. "І до речі, пропонована стаття стосується Вас і пана Ковальова, позаяк весь сайт у стилі «один я так думаю» та «один я такий білий і пухнастий». " - наведіть приклади такої поведінки, мені цікаво.

    ВідповістиВидалити
  10. Олекса Ковальов14 листопада 2014 р. о 13:44

    Шановний Аноніме, для того, щоб писати стосовно ситуації, яка мала місце, треба бути в курсі справ. Якщо Ви пишете, що нападки на мене були пов'язані з іншими причинами, то їх треба називати. Що стосується оцінювання студентів, перепрошую, це була одна з головних причин, бо мені неодноразово натякали, що якщо я буду продовжувати оцінювати студентів об'єктивно, то матиму проблеми. Дозволю собі також наголосити на тому, що до Анонімів позитивно ставилися тільки у часи відомого режиму, так що не треба ховатися, хочете вести відверту дискусію - називайтеся.

    ВідповістиВидалити
  11. Олекса Ковальов14 листопада 2014 р. о 14:28

    Про блог "Fundamental problems of Geography" знає весь світ, так що не треба видавати бажане за дійсне. Але комусь з геофака чи, можливо, з університетського рівню, мої виступи стосовно люстрації не до вподоби, бо висвітлюють непорядність тих, хто це робив. А що стосується «один я так думаю» та «один я такий білий і пухнастий», напишу, що думаю так далеко не я один, а пишу - один. Виникає питання, я не працюю в університеті і ніяк не можу вплинути на Аноніма, то чому б не писати відкрито?

    ВідповістиВидалити
  12. Олекса Ковальов14 листопада 2014 р. о 14:32

    Просто дивно, мене давно немає ні у Каразінському університеті, ні в українській географії, я ні на що не можу вплинути, а вони ховаються за псевдонімом "Анонім"! Чого вони бояться? Може того страшного духу Олекси Ковальова, який не дає їм спокою?

    ВідповістиВидалити
  13. Пане Ковальов, так назвіть імена українських науковців, які підтримують Ваш проект. Якщо блог дійсно такий популярний, чому коментарі тільки Ваші та ще 2-3 людей?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Олекса Ковальов15 листопада 2014 р. о 16:46

      Я не вважаю за потрібне когось називати - то справа кожного, підтримувати, чи не підтримувати ... (до речі, Ви - черговий коментатор, тобто вже на одного більше). Я пишу те, що вважаю за потрібне. І якщо Ви студентка, то звідкіля Ви взагалі можете знати про те, що відбувається і відбувалося в українській географії? До речі, я до української географії взагалі не маю відношення, я тільки живу в Україні ...
      Ще раз: Вам запропонували відкритися ... і краще - приймайте участь в обговоренні наукових питань, чи для цього чогось не вистачає?

      Видалити
  14. Я не говорила про інші причини, а поставила Вам конкретне питання. На факультеті було багато вимогливих викладачів (Пересадько В.А., Черваньов І.Г., Некос В.Ю., Левицький І.Ю. та інші). Чому переслідували саме Вас, а не цих людей, до прикладу?

    ВідповістиВидалити
  15. Якщо не доходить, то використовуємо метод телепузиків (тобто повторення).

    Вас просять приставитись та аргументувати свою позицію, а ви й далі пишете анонімно і починаєте використовувати образи –
    Пане Ковальов, я за правду. І якщо б правда була на Вашій стороні, приєдналася б до Вас миттєво. Але, поки, що усі Ваші дописи нагадують циркове видовище людини з яскраво вираженим психічним розладом. . та ін. Бачу, що конструктиву тут не вийде, мені нецікаво витрачати час на таких людей, у нас інші цілі (див попередні коментарі)

    ВідповістиВидалити
  16. Доведеться і мені повторити, що Вас просять відповісти на конкретно поставлені питання.
    Це була не образа, а констатація загальних вражень від статей на сайті.
    Якщо не подобається, чому дописи сайту сповнені навішуванням "ярликів хабарників" на представників української наукової географічної школи без наведення жодних доказів?
    Світлина високої академічної успішності групи, наведена в одному з дописів на сайті - це не доказ корупції. Можливо, викладач проводив лекції у доступній і легкій формі, зміг зацікавити своїм предметом (на відміну від пана Ковальова). То як, приберете суцільні наклепи на викладачів ХНУ ім. Каразіна, чи подвійна мораль? Як коментар у Вашу сторону - не можна, факти, аргументація, протоколи. А інших поливати брудом - нормальна справа?
    І да.. краще б подякували, що хоча б хтось звертає увагу на цей сумнівний проект (якщо не сумнівний, хто його ще підтримує з представників української географічної школи? Ви так і не відповіли. Знову будете тему переводити на аномність? Бо, відповісти Вам нічого, я так розумію... )

    ВідповістиВидалити
  17. І просто з цікавості, якщо б я відкрила ім’я, що б Ви почали писати? Що це замовлення від Бакірова? Чи коментарі для преференцій на факультеті? Або можливо мені за це 5-ки поставлять на екзамені?
    Це як «провокації студенток на парах». Вельми, вельми смішно…

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Представтесь і ведіть дискусію, наводьте факти та обґрунтування.

      Якщо хочете, щось запитати, то в нижній частині є форма для запитань, або відкрито (не анонімно) напишіть запитання без гнівних та анонімних "бла бла бла". Також можете зустрітись з Олександром Ковальовим і задати запитання йому.
      В іншому випадку розмова з вами є абсолютно нецікавою і скидається на доволі суперечливе бажання набрехати самому собі, що все добре, а цей Ковальов поганий, і це робиться під прикриттям задавання запитань.

      Варіант з «вибілити когось» я відкидають, бо як показує практика (з Немцями, Петліним) такі коментарі ще більше розкривають справжню сутність основних героїв (у даному випадку Пересадько та Черваньов). Чи може ви цього не розумієте?

      Видалити
    2. Не акцентуйте увагу на двох прізвищах, вони як приклад з великої чисельності тих, кого ви поливаєте брудом на цьому сайті. Повторюю, перелічувати усіх немає сенсу, самі все прекрасно знаєте.

      Видалити
    3. Якщо хочете спілкування, то виконайте наведені нижче побажання, якщо ні, то йдіть "обурюйтесь" де інде.

      Представтесь і ведіть дискусію, наводьте факти та обґрунтування.

      Якщо хочете, щось запитати, то в нижній частині є форма для запитань, або відкрито (не анонімно) напишіть запитання без гнівних та анонімних "бла бла бла". Також можете зустрітись з Олександром Ковальовим і задати запитання йому.
      В іншому випадку розмова з вами є абсолютно нецікавою і скидається на доволі суперечливе бажання набрехати самому собі, що все добре, а цей Ковальов поганий, і це робиться під прикриттям задавання запитань.

      Варіант з «вибілити когось» я відкидають, бо як показує практика (з Немцями, Петліним) такі коментарі ще більше розкривають справжню сутність основних героїв (у даному випадку Пересадько та Черваньов). Чи може ви цього не розумієте?

      Видалити
  18. Олекса Ковальов16 листопада 2014 р. о 16:08

    Ви знаєте, пані зі студентським квитком, Ваші тексти мені нагадають стиль ватників - нахабні, безцеремонні. До речі, виступати анонімно - це ознака низької культури. Просто дивно, як можна робити наїзди на основі того, що дама почула ... Чого це студентку почав турбувати імідж Бакірова ... Чому пані зі студентським квитком не турбують ті ж самі Нємець-він і Нємець-вона ... Цікавий варіант атаки - це пан Ковальов - просто психічно хворий, ось і поливає брудом всіх підряд ... І це пише пані зі студентським квитком, яка пропонує доктору наук пошукати її під червоно-чорним прапором на площі, але розмовляти не хоче. Ще раз, пані (якщо це так):
    АНОНІМНІ ВИСТУПИ - ОЗНАКА ВІДСУТНОСТІ КУЛЬТУРИ І НЕПОРЯДНОСТІ. І НА ЦЬОМУ СТАВИМО КРАПКУ!

    ВідповістиВидалити