1 грудня 2013 р.

#євромайдан

Вільна географічна спільнота підтримує
Євромайдан!
Виражаємо згоду з необхідністю підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом!




Ми вражені тим, що відбулося 30-го листопада у Києві. Виникає питання, яку функцію в українському суспільстві мають виконувати спец-призначенці? Вони мають використовуватись у антитерористичних операціях та при затриманні особливо небезпечних злочинців, але що вони робили біля так званої «головної» ялинки країни та ковзанки? Може на цій ковзанці планував покататися пан Янукович? Відповідальність за те, що сталося, повністю лежить саме на ньому.
У чому причини не підписання угоди про асоціацію? З нашої точки зору, головною причиною є прагнення пана Януковича осісти у «головному» кріслі країни довічно. Нам розповідають про жахливий тиск з боку Росії та кажуть, що економіка України на сьогодні не витримає приєднання до євро-зони, та чи це не було відомим раніше? Що ж робили ті фахівці, які мають вивчати ризики і розробляти стратегії дій? Їх же у Києві – хоч море пруди! Але ж ні про яке приєднання на сьогодні не йдеться. Йдеться виключно про зміну вектора подальшого розвитку України з проросійського на європейський. Вибір складний? Так, складний, але необхідний! Нам кажуть, що для модернізації української виробничої системи потрібно до 160 млрд. євро. Але ось питання: що зробив пан Янукович з купою своїх радників і уряд Азарова для того, щоб, якщо не повернути, то припинити виведення коштів у офшори? Відповідь: НІЧОГО! Що вони зробили за для того, щоб ввести податки, пропорційні доходам? Відповідь: НІЧОГО! Що було зроблено для подолання корупції? Відповідь: НІЧОГО! Замість того, щоб займатися цими питаннями, пан Янукович піднімав то мовне питання, наче в Україні немає титульної нації і титульної мови, то питання про те, що земля має стати товаром (наче її хтось виробив), то проблему ув’язнення Тимошенко.
Жахливе враження залишилося від подій у Харкові: з 25-го листопада ввели по місту і області заборону на зібрання з приводу «епідемії» грипу, а 29-го – відмінили, після чого влада влаштувала спектакль на підтримку євроінтеграції (зрозуміло, що сценарій був розроблений у Києві): ті, з дозволу сказати, керівники області і міста, які не знають і не бажають знати українську мову, які відібрали у містян Лісопарк і нацьковували міліцію на захисників парку Горького, зненацька стали прибічниками євро-стандартів.
Нам дійсно не треба ганьбитися, простягаючи руку за подачками (спектакль з цукеркою, розіграний паном Януковичем на телебаченні виглядав просто жахливо! – на кого це розраховано?). Ми вважаємо, що країна має достатньо коштів. Ми маємо чудові розробки в області технологій, які не цікавлять хазяїв країни і тих, хто дивним чином перетворив державну виробничу систему на власність, бо вони – тимчасові. І це має місце на всіх рівнях убогої адміністративної системи, яка працює тільки над тим, щоб залишатися у незмінному варіанті. Українське суспільство живе у режимі ошуканства і підступів з боку цієї системи.
Особливе занепокоєння викликає наукова сфера і освіта: чим далі, тим гірше. Сьогодні навіть значно слабші країни намагаються піднімати свою наукову і освітню сфери, в той час, як в Україні вчені, вчителі і викладачі вишів (окрім деяких особливих київських) мають найгірші умови роботи. Зрозуміло, ця ситуація виникла не тільки внаслідок дій тих, хто при владі сьогодні, але ж кожна чергова хвиля керувальників та рішалових приходить з лозунгами покращення (досягши мети, вони починають посилатися на проблеми, які лишилися від попередників). Внаслідок цього багато молодих спеціалістів, які закінчують українські виші, їдуть за кордон: тут вони не потрібні. За час так званої незалежності науково-дослідні установи Харкова – одного з найбільших наукових центрів СРСР, втратили до 80% робочих місць, майже знищена харківська фізика, ледве виживає харківська астрономія… З вишів гонять найкращих спеціалістів, бо вони – незалежні і не бажають приймати участь у вузівській корупції (жахлива історія з «ректором» Мельником, якого тихенько випустили з України, а потім розіграли спектакль, наче він сам – такий вправний – звільнився від спец-приладу). Але навіть у таких умовах вчені роблять відкриття світового рівня. Яким шляхом, за який рахунок? Тільки завдяки своєму ентузіазму і, часто, за свій рахунок! Але ж весь цивілізований світ сьогодні думає про розвиток інтелектуального потенціалу! Так чи не варто зробити все, щоб змінити ситуацію? Але це нікого в Україні не цікавить! Подивіться, що робиться у спеціалізованих радах, які «дисертації» там проходять!
Ми підтримуємо вимогу євро-майдану про недовіру уряду і розпуск парламенту. Що стосується перевиборів Президента, з нашої точки зору ситуація вимагає відмовитись від інституту президентства взагалі: кожний наступний екземпляр був гірший за попереднього. Якщо така посада і залишиться, то Президент повинен виконувати виключно представницьку функцію. Ми вважаємо безглуздими заяви про перезавантаження Влади, бо Влада будується на насильстві одних над іншими (що і показав «Беркут» 30-го листопада) – іншого варіанту немає і не буде. Пропонуємо слово «влада» віднести до ненормативної лексики. Жахливо чути, що хтось керує країною (це робили царі і королі, а ще - компартія), регіоном, містом і т. і. Час зрозуміти, що керувальники залишились у минулому. Країні, регіонам, містам, підприємствам, вузам і т. і. потрібні не мутно-наглуваті авторитарні керувальники з надутими пиками, а висококласні фахівці-менеджери, які не думають про своє крісло і свою кишеню, а налаштовані на досягнення поставленої суспільством мети. Україна має відповідні традиції і відповідний менталітет – це країна вільних козаків і батьківщина першої Конституції, пора згадати про це!
В той же час неприємно чути з вуст молодих людей, що якщо підписання і змін не станеться, треба з цієї країни тікати. Це – позиція слабких. Іншої батьківщини не буде. Кращі місця для життя шукають люди без батьківщини у серці.

СЛАВА УКРАЇНІ, ХАЙ ЖИВЕ УКРАЇНА! 

Немає коментарів:

Дописати коментар