7 червня 2018 р.

ГЕОГРАФІЯ В УКРАЇНІ: СЛІД ЗУПИНИТИСЯ, ОЦІНИТИ СИТУАЦІЮ І СЕРЙОЗНО ПОСТАВИТИСЬ ДО ТОГО, ЩО СТАЛОСЯ

Протягом кількох років я викладав на сайті і відправляв до МОН відгуки про “дисертації” в області географії. Склалася катастрофічна ситуація — географію, як науковий напрям, перетворили на своєрідне Гуляй-поле. Спектр тем, які “захищаються”, надзвичайно широкий. Як наслідок, значимість географії різко впала, ми тепер чуємо з вуст дикторів телебачення і про географію обстрілів в зоні АТО, і про географію захворювань на кір, і про географію отруєнь алкогольним сурогатом, не кажучи вже про трофогеографію, демографію (яка є абсолютно самостійним напрямом і не має відношення до географії) та історію розвитку суспільної географії. Далі вже нема куди. А причиною є падіння моралі і повна відсутність відповідальності, як і наукової культури з боку тих, хто мав би працювати на розвиток географії і підвищення її значимості. Ні, це нікого не цікавить. Унікальний випадок у світовій науці: при наявності величезної кількості зауважень і вказівок на сумнівний рівень дисертацій, їх автори навіть не намагаються вступати у дискусію і відстоювати свої положення. Чому? Бо цих положень просто немає! На жаль, передує тут географічний факультет Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, за ним йдуть університети Харкова, Львова, Одеси, Чернівців. Наклепали дисертацій, які базуються на повітрі, не містять серйозних матеріалів наукових досліджень. Особливо жахає так звана соціально-економічна та суспільна географія. Представники цього штучного напряму ніяк “не можуть” зрозуміти, що всі дослідження, що стосуються діяльності людини на нашій планеті, мають починатися з тієї природної основи, на якій ця діяльність здійснюється. Але робити такі дослідження складно, ось вони і намагаються створити враження якоїсь оригінальності своїх “досліджень”. Але будь-яка серйозна експертиза показує, що ці дослідження - звичайна профанація, причому вони чудово розуміють, що вони роблять. Ще раз звертаю увагу географів України: кількість “кандидатів” і “докторів” наук аж ніяк не свідчить про розвиток географії, навпаки, це свідчить про величезний рівень корупції. Маємо повне ігнорування тих норм, на яких має базуватися діяльність спільноти у будь-якому напрямі науки. Слід зупинити погром географії дільцями від науки, а хто це - всі знають!


Доктор географічних наук                       Ковальов О.П.

3 коментарі:

  1. Олекса Ковальов (Номад)8 червня 2018 р. о 14:45

    Хоча я й написав це звернення до географів України, я не сподіваюсь на якусь позитивну реакцію, бо на сьогодні абсолютна більшість тих, хто пишеться географом, такими не є. Тому цей виступ для них - всього тільки черговий подразник, написаний "невдахою". Їм байдуже, що буде з географією як науковим напрямом, бо вони перетворили її на псевдонауку, яка дозволяє легко дотягнутися (за певну суму) до дипломів кандидата чи доктора наук, а далі - спокійно жити, отримуючи більш високу платню. Мене обурює те, що "науковими" керівниками аспірантів виступають представники інших наукових напрямів, - фізики, біологи тощо, виходить, що вони краще розбираються у географії, ніж самі географи. І на це спокійно дивляться і представники географічного товариства, і співробітники МОН. А тон дійсно задають, у першу чергу, "видатні географи" географічного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка та Інституту географії АН України.

    ВідповістиВидалити
  2. Насправді, не все так просто. Згоден щодо корумпованості дипломів кандидата чи доктора наук. Так як, щоб отримати його, треба викласти чималу суму грошей(яка звичайним молодим науковцям просто непосильна) або мати взязки з комісією. Захисти стали просто театром, із замашками на "совок", бюрократизмомом і т.д. Географію у псевдонауку перетворили не фізики чи біологи, а саміж викладачі чи науковці географи. Географія як класична наука вже давно не актуальна. Основні дослідження повинні бути зосереджені на дотичні з географією науки: урбаністика чи біхевіористична географія і т.д. Так як в десятий раз переопубліковувати книгу географія промисловості, не є актуально, чим люблять займатися багато викладачів. Також, є і проблема пошуку проблематики і географії там де вона не треба і її взагалі немає, чим вже люблять займатися аспіранти: географія футболу, рок-концертів, ігрових видів спорту. Викладачам на це плювати.
    Так, інколи хіміки розбираються у географії краще ніж географи, якщо вони бачать проблематику і вміють аналізувати.
    Викладачів у багатьох кафедрів беруть просто "з вулиці". Крішнаїди, ярі націоналісти, совки, і просто дурні, які всю цю хрінь розказують на парах. Або нічого не розказують і не навчають, бо як вони можуть щось розуміти, якщо вони з географії знають тільки назву факультету де працюють.

    ВідповістиВидалити
  3. Олекса Ковальов (Номад)5 липня 2018 р. о 15:30

    А сталося наступне: вже дійшло до того, що з телеекранів звучать фрази на кшталт - "варто розширити географію конкурсів задів". При цьому ніхто не замислюється над коректність використання слова "географія", а, з дозволу сказати, "географам" байдуже!

    ВідповістиВидалити