21 лютого 2019 р.

УКРАИНА - МАЙДАН - РОСІЯ: ЧИ ЗМОЖЕ УКРАЇНА СТАТИ ДІЙСНО НЕЗАЛЕЖНОЮ?

Після Майдану Україна пройшла дуже важкий шлях, який, на жаль, поки що не завершився успіхом. Маємо величезні проблеми, пов'язані, в першу чергу, з далеко не кращим керівництвом держави, яке “вирішує” проблеми за рахунок простих людей. Маємо колосальну смертність, значний відтік населення з причини неможливості знайти нормальну роботу, розгул рекетирів, дивні реформи, які ведуть до все більшого зниження рівню життя, крім чиновників, відсутність нормальних судів, рішення яких базуються на голосі “з нікуди”, хвору економіку, які ось-ось віддасть кінці, відсутність серйозних програм розвитку загальної культури, освіти, поширення української мови там, де вона була витіснена за радянських часів тощо. Натомість маємо Томас та розквіт церкви! А ще маємо президента Порошенка, який намагається перекрити своєю фігурою, заглушити всіх інших претендентів на посаду.

Особливо гостро постало питання стосунків з Росією. Після виступу Ігоря Смешка стосовно того, хто є старшим братом, росіяни відповіли черговим виплеском безкультур'я. Я подивився московське телешоу “Украина — старший брат? Время покажет. Выпускот 09.03.2017”, присвячене цьому питанню, і був вражений поведінкою ведучого і деяких запрошених, особливо тих, хто має українські прізвища, а саме пана Олександра Чаленка, Володимира Сергієнка та Сергія Строканя. Схоже, що саме таких там підбирають для таких шоу. Знаєте, деякі з представників Росії у цій дискусії виглядали як баби-торговки з Благбази у Харкові. Так у культурному середовищі не поводяться! Єдиний, хто виглядав об'єктивно - це пан Володимир Кошелєв (русифікація українського прізвища - Кошель), який підтримав представницю України Тетяну Вороніну, а пані Емілія Слабунова була у цьому плані взагалі на висоті. Але я би взагалі не ставив питання, яке стосується старшинства, хоча і розглядати сучасну ситуацію з позиції історичного контексту варто, хоча й дуже складно. А історичний контекст нам каже про те, що ще сотню років тому українців і московітів було порівну. Але значні території, де проживають етнічні українці, були від України відрізані.
Тепер я напишу (у черговий раз) тим, хто живе за поребриком, стосовно обмеженого терміну державності України, яку, як я почув, ініціював В. Ленін. Ми користуємося різними поняттями, росіяни - поняттям “держава” (рус. - государство ), а ми - поняттям “країна” (рус. - страна). Як держави (у класичному варіанті) Україна дійсно не існувала, але вона існувала як країна, а саме - як народ з особливою культурою, мовою, образом життя, мистецтвом тощо. І цього достатньо, щоб не бути під кимось. Тому росіянам слід спокійно прийняти те, що Україна - це далеко немаленька країна, яка має свою територію, яка визнана міжнародною спільнотою, яка має право претендувати на ті землі, де живуть етнічні українці, прийняти і заспокоїтись.  Знаєте, в Україні ніхто не вимагав від носіїв російської (московітської) мови забути її, в Україні залишилися відповідні школи, в той час, як в Росії (у її нинішніх кордонах - поки що) українську мову просто прибрали.
А тепер уявіть ситуацію, якби представники України на цьому спектаклі говорили українською мовою (а саме так і слід робити)! Як росіяни на це відреагували би, виходячи з того, що вони українську вважають діалектом московітської? Думаю, побісились би!


Отже, Ігор Смешко зачепив росіян за живе, за те місце, яке у них весь час чешеться, бо поки існує українська мова, українська культура, сама країна-Україна, за поребриком не спиться. А наша задача - показати всьому світу, що українці - це повноцінна нація, яка стоїть у одному ряду з іншими націями і не збирається віддавати те, що є надбанням її минулих поколінь. А те, що у нас відібрали час прийшов повертати.
  
ХАЙ ЖИВЕ УКРАЇНА, ВЕЛИКА Й МОГУТНЯ! 

Олекса Ковальов

3 коментарі:

  1. Олекса Ковальов (Номад)21 лютого 2019 р. о 14:40

    Ігор Смешко правий, вказавши росіянам, хто виник раніше, але питання не у цьому. Можна сформуватися і пізніше, і виглядати більш сучасно, як це має місце у випадку США і Канади. Отже, акцент слід робити на сучасності та перспективності країн. У цьому плані Росія, маючи величезний потенціал, не має жодних перспектив, бо живе в умовах авторитарного режиму, який тягне її у далеке - імперське - минуле. Величезні ресурси витрачаються на казна що, в першу чергу, на озброєння, хоча Світ давно вибрав інший шлях. Україна матиме перспективи у разі, якщо буде змінено керівництво, на місце брехунів і олігархізованої радянської системи керування прийдуть чисті розумні організатори, що будуть базуватися на встановленні рівних стосунків між людьми, формуванні виробничої системи майбутнього, зростанні культури і освіченості людей, та прагненні поєднати у цілісну Україну всі землі, заселені етнічними українцями. Однозначно, майбутній президент має бути україноцентричним не на словах, а на ділі, він має бути біосфероцентричним, щоб припинити екоцид в Україні, головне - ставитись до громадян не з презирством.

    ВідповістиВидалити
  2. Олекса Ковальов (Номад)23 лютого 2019 р. о 20:29

    Хотелось бы высказаться (для россиян) относительно Суворова и того, что Украина дала России.
    1. Суворов, как и Кутузов, несомненно, были крутыми полководцами, один только переход через Альпы русской армии чего стоит (а зачем?), но только вот этническими русскими они не были, кстати, как и Тютчев - их фамилии тюркские и относились они к одному из тюркских субэтносов, вытесненных на территорию нынешнего Дагестана. Как не был русским и национальный герой Минин (русификованный татарин). И таких случаев очень много. Между прочим, известный игрок баскетбольной сборной России Саша Каун в действительности - Саша Кавун (он родом с Кубани) - украинец.
    2. Не следует забывать, что после революции 1917 года Украина давала России уголь, металл, хлеб, а Россия Украине - ткани - очень "равноценный" обмен, не забывайте и газ Шебелинки, который гнали в Москву! И не забывайте, что Крым, Измаил, Кавказ россияне захватили с помощью запорожских козаков. Я уже не говорю о Королёве. Весь "блеск" Москвы при СССР да и теперь связан с тем, что Москва затягивала все таланты, поскольку там было больше возможностей, к сожалению, теперь так поступает и Киев.

    ВідповістиВидалити
  3. Олекса Ковальов (Номад)28 лютого 2019 р. о 13:12

    Зараз збираються обговорювати Закон про мову (і це - через 5 років після Майдану!). Я хочу звернути увагу на те, як відстоюють свою мову росіяни. Вони, щоб "захистити" московітськомовних, починають воювати. А подивіться, як жорстко воює за своїх одноплемінників Угорщина! А як відновлювали свою мову жителі острова Пасхи (Рапа-Нуї)! Уряд жорстко ввів норму використання рапануйської мови. Сьогодні вже пишуть про те, що на Кубані хочуть відновити кубанську балачку! А в Україні українська мова аж ніяк не поширюється. Тому треба займатися не законотворенням, а розвитком і поширенням української культури і мови.

    ВідповістиВидалити