24 листопада 2015 р.

УКРАЇНА – МАЙДАН: «НАУКА» В УКРАЇНСЬКИХ УНІВЕРСИТЕТАХ

         Не можемо не підтримати глибоко обміркований виступ пані Ірини Єгорченко «Наука в «вакуумі» українських університетів» (Освітня політика. Портал громадських експертів, http://education-ua.org/ua/articles/521-nauka-v-vakuumi-ukrajinskikh-universitetiv).
         На жаль, дійсно маємо імітацію всього, не тільки науки і освіти в університетах, але і керівництва державою – все зводиться до намагання утриматись у кріслах, бо це дає значні переваги. Приклад – ректори псевдо-академіки, доктори наук без відповідної базової освіти, неймовірна корупція, ігнорування тих науковців, погляди яких не відповідають офіційним версіям «видатних» псевдовчених, здебільшого - столичних. Повністю погоджуюсь з пані Іриною, що всі сучасні реальні досягнення науки в Україні робляться людьми не від світу цього – справжніми науковцями, які забувають про низькі зарплати та відсутність сучасного устаткування. Більше того, саме такі викладачі жорстко переслідуються в університетах, причому здійснюється це з подачі ректорів і проректорів, бо справжні вчені для них — кістка у горлі. Приклад – Каразінський університет, «керований» паном Бакіровим В.С., який дивним чином набрав академічних зірок на свої далеко не наукові погони, а видалив з університету навіть всесвітньо відомого геометра Олександра Борисенка.
Додам один важливий, на мою думку, момент. Погоджуюсь з тим, що сучасний університетський викладач має знати англійську (у нас багато хто не володіє й українською), але зауважу, що знання іноземних мов тільки розширює можливості, але не додає кваліфікації та науковості думки. Сьогодні ще є багато фахівців, що лишилися з радянських часів, коли мали місце суттєві обмеження контактів з Заходом. Такі фахівці навряд чи можуть підняти свій рівень в плані знання іноземних мов. Якщо людина є джерелом реально нових наукових поглядів, це вже має бути достатнім аргументом для її перебування на відповідній посаді. Зрештою, нам слід діяти в напрямку поширення української мови у світі.
Молодець, пані Ірино, кваліфіковано, сміливо, відкрито та «integrity»!   

Олекса Ковальов 

1 коментар:

  1. Олекса Ковальов1 грудня 2015 р. о 17:09

    Думаю, варто звернути увагу на те, що наука в Україні взагалі відкинута на задній план. Просто суспільство керується іншими "цінностями". У нас цікавляться міліонерами-футбольорами, баскетболістами, на телеекранах йдуть передачі "Світське життя" чи показують дівчат, що прагнуть окунутися у гламурне життя ..., але практично відсутні передачі про досягнення української науки. Може таких досягнень немає? Ні, вони є, тільки ці досягнення, як і їх автори, нікого не цікавлять. Відмічу, що коли я вчився у школі (це було доволі давно), ми - пацани - у старших класах знали, хто таких Анрі Пуанкаре, а сьогодні про цього видатного вченого не знають навіть доценти геофака Київського національного університету ім Тараса Шевченка. Так про що можна говорити? Ті хазяї життя, які сидять у кріслах, опікуються майбутнім перебуванням своїх задів у цих кріслах, а на все інше у них не вистачає часу. Вони забули про те, що саме наука і освіта мають стояти на першому місці у внутрішньодержавній політиці, бо саме вони дають перспективу суспільству.

    ВідповістиВидалити