16 вересня 2013 р.

Теорія малого льодовикового періоду


Після прохолодного арктичного літа площа крижаного покриву океану стала на 60% більшою - майже на 1 мільйон квадратних миль, ніж торік, повідомляє Daily Mail.

Крижаний покрив збільшився після того, як в 2012 році були зафіксовані рекордно низькі показники його площі. За 6 років до цього BBC передавало прогноз, за яким глобальне потепління залишить Арктику без льоду влітку 2013 року.
Насправді ще до настання періоду щорічної осіннього льодоставу суцільний шар льоду площею з пів-Європи розпростерся від канадських островів до північних берегів Росії, йдеться в статті.
Північно-Західний прохід від Атлантики до Тихого океану залишався заблокованим кригою цілий рік. Лід встав на шляху більше 20 яхт, які мали намір пройти по ньому, а круїзний лайнер, який намагався пройти по цьому маршруту, був змушений повернутися .
"Деякі з визначних вчених нині вважають, що світ наближається до періоду похолодання, який не скінчиться до середини цього століття" , - пише Девід Роуз, помічаючи, що "цей процес суперечить комп'ютерним прогнозами неминучого катастрофічного потепління " .
Американський професор-кліматолог Джудіт Каррі вважає, що поведінка льоду в найближчі п'ять років буде важливо як для розуміння клімату, так і для майбутньої політики. "Арктичний лід - це індикатор, за яким слід спостерігати" , - сказала вона.

Космічний знімок Північного Льодовитого океану 27 серпня 2012 року.

Космічний знімок Північного Льодовитого океану 15 серпня 2013 року.

Прогнози багатьох вчених , що передбачали , що влітку 2013 року Арктика повністю звільниться від льоду, не виправдалися. Замість цього лід, так і не розтанув влітку, простягнувся від берегів Канади до берегів Росії і займає за площею пів-Європи.


Нові прогнози свідчать про те, що людство ще дуже мало знає про свою планету, щоб робити такі висновки, які не мали б протиріч через декілька років. Прогнозування сучасних планетарних процесів робиться комп'ютерними спеціалістами на основі статистичних даних за певний період, при чому, судячи з усього, багатовікові зміни не враховуються. Щоб робити таке прогнозування, необхідно розуміти ці процеси - необхідні комплексні знання про природу їх виникнення. На це покликані вчені-географи, місце яких в сучасній науці дуже невелике.
То й складається така ситуація, коли держави вкладають гроші у боротьбу з глобальним потеплінням, дехто робить бізнес на цих прогнозах, а вони - виявляються поверхневими, помилковими.

Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар