31 травня 2023 р.

ІНІЦІАТИВА УКРАЇНИ, НАПРАВЛЕНА НА ДОСЯГНЕННЯ МИРУ

Останнім часом у мас-медіа активно обговорюється питання мирної ініціативи України, яку чомусь прив’язують тільки до пана Зеленського, хоча всі розуміють, що цей документ розробляли інші люди. Давайте розглянемо головні пункти цієї ініціативи.

 

Формула миру «Зеленського»:

1. Радіаційна та ядерна безпека

Мій коментар: Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) — багатосторонній міжнародний акт, розроблений Комітетом з роззброєння ООН, схвалений Генеральною Асамблеєю ООН 12 червня 1968 і відкритий для підписання 1 липня 1968 року в Москві, Вашингтоні і Лондоні.

(Wikipedia - https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%80_%D0%BF%D1%80%D0%BE_%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%81%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D1%8F%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%97_%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%97)

Отже, цій ініціативі вже майже 55 років, тому цей пункт не може вважатися ініціативним!

2. Продовольча безпека

Мій коментар: ще у 1974-му році був заснований Комітет з продовольчої безпеки (Committee on Food Security - CFS), який виробив наступні завдання (Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/Committee_on_World_Food_Security):

· Coordinate a global approach to food security

· Promote policy convergence

· Support and advise countries and regions

· Coordinate at national and regional levels

· Promote accountability and share best practices

· Develop a global strategic framework for food security and nutrition

Маємо те саме: як можна проявляти ініціативу стосовно продовольчої безпеки, якщо це вже було зроблено 49 років тому?

3. Енергетична безпека

Мій коментар: Міжнародне енергетичне агентство (IEA) - автономний міжнародний орган у рамках Організації економічного співробітництва та розвитку, засноване у 1974-му році (49 років тому). Його завдання наведені на сайті –

https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/international-energy-agency

Як можна говорити про ініціативу, яка була ініційована 49 років тому?

4. Звільнення всіх полонених та депортованих

Мій коментар: цей пункт не є ініціативою, бо є вимогою! І чи можна порівнювати полонених армії агресора і наших воєнних, які потрапили у полон? Ні, не можна!

5. Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності та світового порядку

Мій коментар: Давайте подивимось на те, як змінювався набір держав та їх кордони в Європі протягом 1000 років –

https://www.facebook.com/watch/?v=1577416522343428

Ми бачимо постійний рух. Це пояснюється, перш за все, тим, що держави – це штучні політико-адміністративні утворення, які накладаються на землі різних етнічних груп (етнічні країни), що не може забезпечити їх тривалу сталість. Тому всі розмови про якусь територіальну цілісність є марними. Виникає питання: територіальна цілісність чого – держав як штучних утворень, чи етнічних країн? Держава, поки вона існує, має прагнути досягнення цілісності України як етнічної країни, а це карта 1919-го року! Все інше є тільки політичною доцільністю!        

6. Виведення російських військ та припинення бойових дій

Мій коментар: Цей пункт виглядає доволі дивно: якщо вже поставлене питання про відновлення територіальної цілісності, то це вже передбачає відсутність військ завойовника! 

7. Повернення справедливості

Мій коментар: Цей пункт не витримує жодної критики! Що таке «справедливість»? Визначення, дане Творцем (Богом): Захищати свободу інших живих істот і себе – справедливість, а решта – зло! (Wikipedia - https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C). Але в Природі відсутні «добро» і «зло», вони мають сенс тільки у людському суспільстві, тому є штучними категоріями. За філософією Демократа справедливість полягає у нормальних, людських, взаємовигідних відносинах людей. Так монополія держави на владу, силу й фінанси викликає в мільйонів людей прагнення повалити такий режим несправедливого розподілу влади. Як можна досягти справедливості при такому її розумінні? Ніяк!

8. Протидія екоциду

Мій коментар: А це що таке? Йдеться про «масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу. В міжнародному праві сприймається як вплив на біосферу, літосферу, гідросферу та атмосферу Землі з метою зміни їх динаміки, складу чи структури, вплив на (або через) космічний простір, що може потягнути чи потягнуло масове знищення наповнення сфер Землі, інші тяжкі наслідки» (Wikipedia - https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4)

Так про яку ініціативу йдеться, якщо це питання активно обговорюється на міжнародному рівні вже десятки років! І авторам цієї «ініціативи» варто подивитися, в першу чергу, на те, що робиться в Україні: величезні площі під оранкою, вирубка лісів, забруднення річок та озер, викиди в атмосферу …! І міжнародна спільнота так і скаже: подивіться на себе!

9. Недопущення ескалації

Мій коментар: Уявляєте таку «ініціативу»! Зрозуміло, що ніхто не зможе зупинити РФію, тому пану Зеленському скажуть: не здумайте заходити на «міжнародно-визнану» території РФії, бо це буде розцінено як ескалація! На чию користь направлена ця «ініціатива»?!?

10.  Фіксація закінчення війни

Мій коментар: Перепрошую, а як це виглядатиме? Уявляєте: ініціатива фіксації закінчення війни! Закінчення не самої війни, а фіксації її закінчення! Повна політична маячня! Добре, війна закінчилася, зафіксували … і що далі? Невже автори цих «ініціатив» бачать світ сталим і справедливим? Світ таким не є, тому треба висувати зовсім інші ініціативи, пов’язані з покаранням агресорів, в першу чергу, їх територіальних втрат, блокування експорту і імпорту, відкриття кримінальних впроваджень проти керівництва, забороною мати армії тощо.

    Олекса Ковальов

Немає коментарів:

Дописати коментар