30 серпня 2018 р.

Кінець науки в Україні: державна політика Порошенка, Гройсмана і Гриневич в сфері науки та освіти призвела до незворотної руйнації наукової сфери

На географічному факультеті Київського національного університету ім. Тараса Шевченка знайшли унікальний спосіб обійти незручні кути при «захистах» псевдо-кандидатських і псевдо-докторських «дисертацій». Захисти влаштували 29-го та 30-го серпня, тобто у ті дні, коли співробітники вузів і НДІ тільки виходять з відпусток: при відсутності розсилки по бібліотеках друкованих примірників авторефератів про ці «захисти» були проінформовані тільки потрібні люди. Я наводжу прізвища цих претендентів на наукові ступені:

1. БЄЛІКОВ ВЛАДИСЛАВ ОЛЕКСАНДРОВИЧ,
науковий керівник: доктор географічних наук, професор Мезенцев Костянтин Володимирович,  Київський  національний університет імені Тараса Шевченка
Тема «дисертації»: Соціально-демографічні трансформації периферійних територій північної частини Луганської області. Така тема не має жодного стосунку до географії у будь-якому її варіанті.

2. МАШІКА ГАННА ВАСИЛІВНА,
науковий консультант: доктор економічних наук, професор Олійник Ярослав Богданович, Київський  національний університет імені Тараса Шевченка
Тема «дисертації»: Суспільно-географічне дослідження господарського потенціалу Карпатського регіону: теорія і практика. Така тема не має жодного стосунку до географії у будь-якому її варіанті, бо географія не займається питаннями господарського потенціалу.

3. РОЖКО ОКСАНА ВАЛЕНТИНІВНА,
науковий керівник : доктор географічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Ковальчук Іван Платонович, Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ)
Тема «дисертації»: Науково-методичні засади укладання великомасштабного електронного атласу земельних ресурсів адміністративного району. Така тема не має жодного стосунку до географії у будь-якому її варіанті, бо географія не займається питаннями створення електронних атласів, це – задача картографів.

4. ВОРОВКА ВОЛОДИМИР ПЕТРОВИЧ,
науковий консультант: доктор географічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, член-кореспондент НАПН України, Шищенко Петро Григорович, Київський  національний університет імені Тараса Шевченка
Тема дисертації: Приазовська парадинамічна ландшафтна система. Така тема є коректною, але робота має бути обстежена.

Я заздалегідь поздоровляю претендентів та їх керівників з вдалими “захистами” цих “дисертацій”, махінація вдалася!

30.08.2018 року

Доктор географічних наук      Ковальов О.П.

5 коментарів:

  1. Олекса Ковальов (Номад)31 серпня 2018 р. о 15:20

    Маємо чудовий приклад, коли спеціалізована рада "провідного" університету країни демонструє, що вона є справжньою складовою загальнокиївського пацючника. Це свідчить про повну відсутність культури, перш за все - наукової. Це свідчить і про те, що у цих дисерах немає нічого, що нагадувало би науку. Про це свідчить і використання у якості опонента такої "спеціалістки", як К.Ю. Сегіда, "захист" "докторської" якої є соромом для української науки. Це, що робить ця "спеціалізована рада", є ганьбою для всієї України!

    ВідповістиВидалити
  2. Щодо дисертації Рожко О.
    Невже Ковальову важко було подивитися, що вона захищалася по спеціальності 11.00.12 – "географічна картографія"? Тоді його зауваження йдуть коту під хвіст.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Олекса Ковальов (Номад)13 вересня 2018 р. о 14:29

      Маю відповісти на виступ стосовно захисту О.Рожко і "коту під хвіст". Так звана "географічна картографія" - вигаданий напрям. Я вже не раз писав про те, що не може бути географічної чи якоїсь іншої картографії - соціальної, біологічної, археологічної, економічної тощо. Є одна картографія, яку можна використовувати (і це буде коректно) для картографування утворень різного характеру, у тому числі і географічних. Не варто вигадувати, перетворюючи науку на пшик!

      Видалити
    2. Олекса Ковальов (Номад)13 вересня 2018 р. о 14:30

      Ми неодноразово писали про те, що Анонімам не місце у науковій сфері, але деякі продовжують ховатися, що саме й свідчить про кінець науки в Україні. Панове і пані, вчиться виступати відкрито! Те, що зробили у відповідній спеціалізованій раді КНУ ім. Тараса Шевченка, вказує тільки на одне - дільці від науки шукають лазівки, ось і на цей раз знайшли. Це стосується і тих, хто "захищався", і їх керівників, і членів цієї спеціалізованої ради. Додали бруду, і все.

      Видалити
  3. Олекса Ковальов (Номад)4 вересня 2018 р. о 15:26

    Те, що зробили на географічному факультеті Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, можна розглядати як створення штучних перешкод для ознайомлення з дисертаціями. Наступного рази ці хитромудрі прощалиги зроблять захисти взагалі під час відпусток. У такий спосіб "головні" формують псевдонаукове кубло. А відповідальність за це дійство лежить на пані Л.М. Гриневич, яка дивним чином нічого не помічає. Це - срам!

    ВідповістиВидалити