16 травня 2016 р.

ДЖАМАЛА ПЕРЕМАГАЄ, ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ПІД ПИТАННЯМ!

Не можна не приєднатися до потоку поздоровлень Джамали, що перемогла на пісенному конкурсі Євробачення. Чудовий виступ! У порівнянні з росіянином С. Лазаревим, виступ якого супроводжувався чудовими спец-ефектами і був бездоганним у плані професійності, але який був повністю позбавлений душі, він був машино-подібним (хоча багато «фахівців» віддавали йому перевагу), пісня Джамали була глибока, насичена емоціями страждання за минуле і сучасне свого кримськотатарського народу, який вже у наш час Росія у черговий раз намагається позбавити батьківщини. Просто неймовірний спів!
Чому в Росії вимагали зняти Джамалу з конкурсу, посилаючись на політичний контекст? Дуже просто: Джамала всьому світу показала, що кримськотатарський народ є абсолютно самодостатнім у культурному відношенні і не потребує заміни своєї культури на якусь іншу – московітську. А це для кремлівських керманичів здається небезпекою: як таке може бути – є народи, які не бажають приймати їх «культуру», яка вже знищила багато культур інших народів на території імперії!

І тут зненацька проявився інший аспект, пов'язаний з не так давно декларованою програмою децентралізації України. Не встигли засвідчити перемогу Джамали, як на центральних каналах ТБ ми почули про заяву мера Києва пана В. Кличка, що наступного року Євробачення пройде у Києві, це підтримали і деякі ведучі новин. Що це означає? А це означає, що у Києві є особи на кшталт пана В. Кличка, які аж ніяк не замислюються над наслідками своїх виступів. Для таких, як пан В. Кличко, не існує України, вся Україна для них – це гламурний Київ, а все інше – то придаток, населення якого має обслуговувати світське життя столичного міста. Пан Кличко вже все вирішив. Але це входить у протиріччя із заявою про децентралізацію, згідно з якою вся територія України має стати симетричною в плані реалізації можливостей. Більше того, саме Джамала, як переможець, має вирішувати питання про місце проведення наступного конкурсу, і це має бути Крим. А справа керманичів – зробити так, щоб це стало можливим.


Олекса Ковальов "Номад"

1 коментар:

  1. Олекса Ковальов "Номад"30 травня 2016 р. о 15:53

    Відомо, що проведення Євробачення наступного року в Україні має проблему: у жодному місті немає необхідної зали. Крім того, вже кілька крупних міст заявило про участь у конкурсі на право проведення фіналу. Першим, звісно, прокричав пан Кличко, але саме Київ має бути відсторонений від конкурсу, бо вже провів один фінал. Тепер і Харків включився у боротьбу. З цього приводу ще раз заявляю: наступного року фінал Євробачення має бути проведений у Криму - батьківщині Джамали! Але якщо будуть проблеми, то Харків має більше шансів. Для того, щоб побудувати велику залу, треба тільки встановити купол над стадіоном "Зірка", який знаходиться у пониженні і має трибуни. Такий варіант обійдеться значно дешевше, ніж будувати нову залу.

    ВідповістиВидалити