16 червня 2015 р.

Тарас Данько, економіст: Чи можуть українські міста вийти на рівень глобальних міст?

Знайомимо читача з цікавою проблематикою, яка багатьма розглядається, як географічна. Тарас Данько, економіст з Харкова, розглянув проблему розвитку так званих глобальних міст і можливість перетворення Харкова та інших українських міст на глобальні. Пропонуємо розпочати дискусію з цієї тематики. З оригінальними матеріалами можна познайомитись на сайтах:


Олекса Ковальов

1 коментар:

  1. Олекса Ковальов17 червня 2015 р. о 14:36

    Проблема еволюції міст і виходу деяких з них на рівень глобальних цікавить науковців ось вже 100 років. Найважливіше питання - чому такі міста виникають? Думаю, це зумовлене тим, що в умовах надзвичайно високої конкуренції міста (а це - доволі складні утворення, які включають як міську громаду, так і інфраструктуру та особливий спосіб життя) намагаються вийти на такий стан, який дозволяє їм функціонувати, оминаючи конкуренцію. Але це може статися тільки при умові, якщо місто відзначається унікальністю. Отже, саме унікальність визначає, може звичайний регіональний цент (навіть крупний) стати глобальним містом, чи ні. Така унікальність може проявлятися у різний спосіб. Це може бути унікальне виробництво, унікальна архітектура, унікальні мистецькі колективи, унікальні функції, які контролюються даним містом тощо, тобто все, що може привабити людей інших країн і чого вони не мають поблизу. Так, наприклад, ми знаємо, що Відень є музичною столицею світу, а Рим має дуже давню історію, Причому глобальними містами є не тільки столиці, що, однак, визначається соціально-політичними умовами, які мають місце у країнах.
    Що стосується українських міст, тут ми маємо доволі складну ситуацію. Українська державна політика не є такою, яка підтримує вільний рух міст, крім Києва. Йдеться про штучно створену ситуацію, коли тільки Київ має бездефіцитний бюджет за рахунок інших територій країни, а інші міста вже точно не можуть дозволити собі мати те, що виникає у столичному граді. Так, наприклад, більшість найцінніших історичних артефактів свого часу було стягнуто до Києва, хоча й не мали до нього відношення, тут сформовані найкращі умови для професійної діяльності і т. і. До речі, за царизму і часів СРСР все найкраще концентрувалося спочатку у Пітері, потім у Москві - цьому світовому урбо-чиряку. Не викликає сумніву, що Влада, сконцентрована у Києві, буде всіляко блокувати вільний розвиток міст. Але наявність труднощів не означає, не варто діяти, навпаки, треба демонструвати активність

    ВідповістиВидалити