10 травня 2019 р.

ВІТАЄМО СПІВРОБІТНИКІВ ІНСТИТУТУ ГЕОГРАФІЇ НАН УКРАЇНИ З ОБРАННЯМ ШУЛЕРКИ ВІД НАУКИ НА ПОСАДУ ДИРЕКТОРА ІНСТИТУТУ!

Мені стало відомо, що в Інституті географії НАН України відбулася зміна директора. Адмінакадеміка пана Руденка Л.Г. у кріслі директора Інституту зайняла така собі Євгенія Олександрівна Маруняк, яка протягом кількох років була вірним цуциком пана Л.Г. Руденка. Я хочу звернути увагу географів на те, кого «обрали» на посаду директора.



Ця пані провернула «захист» своєї «докторської дисертації» у жовтні 2016 року (всього 2,5 роки тому). У своєму відгуку я вказав на те, що автореферат її дисертації не був надісланий до ЦНБ Каразінського університету, що неприпустимо. Це було зроблено свідомо, щоб уникнути мого відгуку. Але мені надіслали електронну версію автореферату цієї «дисертації». Жах який я побачив, мене просто вразив. Вже назва роботи – «СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ПРОСТІР (МЕТОДОЛОГІЯ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ПРАКТИКА ПЛАНУВАННЯ)» вказувала на те, що вона не має жодного стосунку до географії. Я поставив пані 99 запитань, на жодне з котрих відповіді не отримав! Мій висновок був наступний:
Було дуже важко дочитати до кінця. Висловити свою оцінку просто – це звичайне наукоподібне «ля-ля-ля», написане під контролем адмінакадеміка Руденка Л.Г. Тема дисертації не має жодного стосунку до географії, вона має соціально-економічно-політичне спрямування. Що робить дисертантка: вона, без будь-яких аргументів заявляє, що соціально-економічний простір є частиною геопростору, отже, ці аспекти є, начебто, географічними. Це не може не дивувати. Тоді кожний географ є водночас і соціологом, і економістом, і політологом ... Чи погодяться спеціалісти цих напрямів з цим? Впевнений, що ні. Тому у відповідних спеціалізованих радах її не приймуть, бо в роботі повністю відсутнє наукове дослідження та, як наслідок, результати. Те, що дисертантка подає як висновки, такими не є – це звичайна констатація зробленого. І це не дивно, бо в роботі немає об’єкта дослідження («явища та процеси в соціально-економічному просторі України») – це не об’єкт дослідження, таких явищ і процесів дуже багато і, головне, вони не мають відношення до географії. З предметом дослідження ще гірше, бо йдеться про «методологію та практику геопросторового дослідження», що явно виходить за межі домену географії. Така ж картина і з завданнями. Ми маємо профанацію, яку, я думаю, дуже непроста і доволі нахабна дама намагається протягти у якості докторської дисертації. Дисертантка заповнила сторінки автореферату загальними висловлюваннями і даними зі звітів міжнародних організацій, що, однак, ніяк не вплину позитивно на сприйняття цієї писанини. Тому мене не може не дивувати, що ця «дисертація» була прийнята до захисту у спеціалізованій вченій раді Д 26.163.01 Інституту географії НАН України. Звичайний наукоподібний дутик, і, до речі, не перший у цій раді. Це піднімає ряд організаційних питань, серед яких – переатестація членів ради, опонентів і «наукового» консультанта пана Руденка Л.Г. Проблема у тому, що ці люди не орієнтуються у питаннях, пов’язаних з особливостями домену географії як наукового напрямку, і не можуть відрізнити профанацію від наукових результатів.
23.09.2016 року
Доктор географічних наук                       Ковальов О.П.


«Дисертацію» протягнули через спеціалізовану вчену раду Д 26.163.01 Інституту географії АН України. Оскільки я повідомив про свою можливу присутність на захисті, як мені повідомили, там була метушня, але я не захотів витрачати час і пенсійні гроші на цю марну справу, розуміючи, що нічого змінити не зможу.
Отже, людина, яка продемонструвала відсутність фаховості, повну відсутність розуміння того, чим має займатися географія, наукового рівню взагалі, тепер стала директором головного наукового географічного закладу України. Ця пані - «дослідник» без імені! Я поздоровляю співробітників Інституту, як і всіх географів України: справу руйнації географічної науки в Україні можна вважати завершеною! Постаралися всі, але у першу чергу — колишній директор інституту, адмінакадемік пан Л.Г. Руденко.
Зауважу, що таке могло статися тільки завдяки тому жахливому стану, який виник за останні роки у міністерстві науки і освіти, керованому не менш одіозною, ніж Є.О. Маруняк, пані Л.М. Гриневич, якій не місце на посаді міністра, яку вона займала стільки часу! 

Доктор географічних наук                            Ковальов О.П.

1 коментар:

  1. Олекса Ковальов (Номад)14 травня 2019 р. о 11:34

    Те, що сталося в Інституті географії НАН України, є закономірним наслідком діяльності парочки Порошенко - Гройсман. Якщо директорами наукових інститутів стають багаті пустишки, нема сенсу чекати на позитивні зрушення.

    ВідповістиВидалити