1 липня 2021 р.

ВВЕДЕННЯ В ДІЮ ЗАКОНУ ПРО ОБІГ ЗЕМЛІ ПРИВЕДЕ ДО ОСТАТОЧНОГО ЗНИЩЕННЯ ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА, ЯКЕ Є ОСНОВОЮ СТАЛОГО ІСНУВАННЯ ЛЮДСТВА!

В Україні з 1-го липня цього року втратив силу мораторій на продаж землі сільгосппризначення, а отже її дозволять купувати й продавати. Так відкривають ринок того, ринку чого бути не може. Ставиться питання про те, скільки може коштувати те – земля – що принципово не може мати вартість, бо вже є цінністю. Питання купівлі-продажу та вартості землі обговорюється у статті за адресою https://faktu.online/106331-v-ukran-z--lipnya-vdkriyut-rinok-zeml-sklki-koshtuvatime-yak-kupiti-i-prodati-full.html

Подивіться, що вони пишуть: «Оскільки в нас зараз активно працює ринок оренди землі, її вартість наразі вже визначити нескладно. Як проаналізував Нів'євський: «Якщо зараз оренда в Україні в середньому обходиться близько 125 доларів, капіталізована вартість оренди становитиме 125 доларів помножити на 20-22. Це буде близько 2,5 тисячі доларів за гектар в середньому по країні. Але це мінімальні показники, адже власність на землю дає набагато більше переваг, ніж її використання в оренді»». І далі йде балаканина про те, скільки у подальшому може коштувати земля.

Мені було гидко слухати виступ на ТБ пана Д.А. Шмигаля, який заявив, що у світі немає успішних країн без ринку землі. Але це брехня!

Давайте розберемо це питання. Що таке «вартість»?

Ціна́ - фундаментальна економічна категорія, грошовий вираз вартості, яка означає кількість грошей, за яку продавець згоден продати, а покупець готовий купити одиницю товару (певної цінності, в т.ч. нематеріальної, наприклад, знання). Ціна певної кількості одиниць виміру товару складає його вартість, тому правомірно говорити про ціну як грошову вартість одиниці товару/цінності. Слід врахувати витрати на виробництво одиниці товару.

Вартість товару – уречевлена в товарі суспільне необхідна праця товаровиробників та виробничі відносини між людьми, що виникають у процесі виготовлення продукту внаслідок суспільного поділу праці й здійснюються між ними на основі витрат праці (http://www.ukr.vipreshebnik.ru/entsiklopediya/21-v/1849-vartist-tovaru.html). Ось тут ми і натикаємось на протиріччя:

Чи можна вважати землю товаром і як виглядає одиниця цього «товару»?Відповідь очевидна: ні в якому разі! Не існує навіть одиниці землі як товару.

Я хочу, щоб мені показали ті підприємства і тих робітників, на яких і ким виробляється земля! Таких немає!

Земля не є продуктом виробництва, тому її ніяким чином не можна віднести до категорії товарів. Земля є продукт життєдіяльності Біосфери, яка формує її як особливе середовище, що суттєво підвищує сталість її функціонування. Сама Біосфера має розглядатися як суб’єкт глобального масштабу, від сталості якого залежить існування людей на планеті, і з цим суб’єктом слід домовлятися, що ніколи не робилося. Вже давно існує концепція «країна Біосфера», яка містить головні принципи існування людства у межах Біосфери (інших варіантів поки що ми не знаємо). Організацію середовища слід починати з розробки і втілення проекту сталої Біосфери, головна схема якого показана на рис. 1 ліворуч. На цьому ж рисунку праворуч – більш докладна схема екологічної мережі, що включає ядра, біокоридори, буферні зони та ділянки сталого землекористування. Це відповідає біосферо центричному мисленню. Без цього ми дуже швидко досягнемо стану екологічної катастрофи. Заповідники і заказники (так звані природоохоронні території) – це «знахідка» минулого століття, яка не вирішує проблему, бо тіла цих територій не поєднані у єдину мережу. Але у нас діють, виходячи з позиції антропоцентризму та агрократизму – погана версія.       

 


Рис. 1. Схеми екомережі: ліворуч – екомережа ідеального материка (Ковальов О.); праворуч – докладна схема структури екомережі (по роботі: Bennett G., Mulongoy K.J. Review of Experience with Ecological Networks, Corridors and Buffer Zones // CBD Technical Series No. 23).

Отже, що слід робити? Треба зупинити перетворення України на власність земельних баронів, спокійно розібратися у проблемі, розробити загальну і детальні схеми екомереж в межах України, після чого ставити питання про використання земель у виробничих цілях.

Людство з його виробничою діяльністю має вкладатися (як у гніздо) у Біосферу, забезпечуючи, у першу чергу, її стале функціонування, бо це те середовище, без якого воно – людство – не зможе стало функціонувати!

 

4 коментарі:

  1. Добре було б, якби хтось зміг пояснити мені, як визначається вартість землі (при відсутності її одиниць) та як формується ціна, враховуючи те, що земля (родючий грунт) є продуктом Біосфери, і на її виробництво ніхто не витрачає те, що називається працею.

    ВідповістиВидалити
  2. Я дуже серйозно ставлюсь до Олега Жданова. У цьому виступі він розповідає про можливі наслідки знаття мораторію на продаж землі. Свого часу я писав, що закінчиться тим, що один одного перестріляють. Олег Жданов наводить приклади конфліктів в інших регіонах планети - https://www.youtube.com/watch?v=Wi9iKx6fMKk

    ВідповістиВидалити
  3. У нас приймають рішення, враховуючи доволі обмежений контекст, бо це комусь вигідно, але якщо контекст розширити, може виявитись, що слід рухатись у протилежному напрямку.

    ВідповістиВидалити
  4. Ось ще одна точка зору на продаж землі - Злотарьов каже, що отримаємо варський і дикий земельний базар - https://www.youtube.com/watch?v=tXRsLS2UgO0 . Доповню пана Золотарьова: Запис у Конституції стосовно права власності на землю не має під собою жодного наукового підґрунтя! У конституціях пишуть все, що завгодно, навіть те, що земля належить народам (у кожній державі - своєму), що є повною нісенітніцею. Земля (родючий грунт) не є продуктом людського виробництва, він є продуктом Біосфери, якій і належить. Це - частина Природи, яка також не належить людям, бо є спільним середовищем їх існування. ТОму продаж земель - це брудна справа!

    ВідповістиВидалити