1 червня 2021 р.

ФОРУМ «УКРАЇНА 30: ОСВІТА І НАУКА»

 

ФОРУМ «УКРАЇНА 30: ОСВІТА І НАУКА»

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3255696-zelenskij-vidkrivae-forum-ukraina-30-osvita-i-nauka.html

Зеленський заснував президентський університет

https://www.slovoidilo.ua/2021/05/31/novyna/suspilstvo/zelenskyj-zasnuvav-prezydentskyj-universytet

або як керівництво держави і особисто пан В.О. Зеленський, «турбуючись» про Україну, за її рахунок все більше відділяють від неї Київ, сприяючи її роз’єднанню

Сьогодні, увімкнувши телеканали, почув виступ В.О. Зеленського на форумі «Україна 30: освіта і наука». Не знаю, як цей виступ сприйняли жителі України, але я був засмучений, почувши, що пан Зеленський під час виступу на форумі підписав указ про створення президентського університету у Києві, який буде займатися підготовкою «людей майбутнього». Далі було повідомлено, що цей університет почне свою діяльність з осені 2023-го року. Далі він повідомив, що «В Україні буде створено президентський університет. Це установа вищої освіти, яка готуватиме людей майбутнього, яка збере найкращих викладачів і буде навчати фахівців, які зможуть вирішувати важливі державні завдання для захисту держави, для викликів майбутнього». «Наша мета - це кращі умови, кращі викладачі, кращі учні з усієї України, які навчатимуться безкоштовно, а потім працюватимуть в державі, працюватимуть тут, будуть реалізуватися тут, в Україні, на благо нашої держави, на захист кожного українця».

Зал зустрів повідомлення оплесками. А я відчув смуток і мене вразила демагогія Зеленського. В чому проблеми?

Спочатку я згадав, що свого часу пан Кучма, той самий, що заснував олігархічну економіку в Україні, вже виділив кілька особливих вузів України, які, на відміну від просто національних, стали називатися президентськими. У цих вузах оклади викладачів десь удвічі перевищували такі викладачів інших вузів, хоча рівень викладання у цих вузах аж ніяк не піднявся, натомість рівень корупції став вище. Одним з них став КНУ ім. Тараса Шевченка: «5 мая 2008 г. Указом Президента Украины В.А. Ющенко №412/2008 предусмотрено преобразование университета в главный учебно-научный центр Украины по подготовке научно-педагогических и научных кадров высшей квалификации» - http://www.univ.kiev.ua/ru/geninf/history

Але ще за кілька років до цієї події тогочасний ректор пан В.В. Скопенко заявляв викладачам університету, що вони – головні в Україні і що їх університет має готувати кадри для інших вузів України!

Що ж тепер виходить? Був головним КНУ ім. Тараса Шевченка (хоча це важко зрозуміти, як той чи інший вуз може бути головним, я ще можу нормально сприйняти, що вуз є передовим, але ж не головним), який вже є президентським, а тепер буде ще один президентський університет Зеленського? Раніше ми тільки й чули, як мас-медіа надувало рейтинг КНУ ім. Т. Шевченка, а тепер у без того жирному Києві створять ще один головний університет!

Ні, я би з радістю сприйняв повідомлення про створення такого університету, наприклад, у Тернополі, Запоріжжі, Кривому Розі ..., але ще збільшувати вагу Києва у порівнянні з іншими містами України є абсолютно недоречним. Розумієте, вже КНУ ім. Т. Шевченка має особливий статус і окрему статтю фінансування, а тепер буде ще один зі ще більшим фінансуванням! Отже, замість того, щоб вирівнювати регіони, вони роздувають Київ, формуючи особливе само сприйняття киян по відношенню до жителів інших міст, містечок, сіл. Я можу назвати це, як мінімум, києвоцентризмом, але краще києвошизмом, або києцизмом.  

          Підемо далі. Планується, що у цьому університеті будуть працювати фахівці з найвищою кваліфікацією! Розберемо варіанти:

1)    Ці фахівці будуть всі з Києва, тоді заздалегідь вважається, що саме київські фахівці є найкращими в Україні, що аж ніяк не відповідає дійсності – це приниження вузівських спеціалістів інших міст;

2)    Фахівців зберуть з усієї України, оголивши вузи інших міст, що ще більше поглибить розрив між Києвом та іншими регіонами, і це при тому, що керівники України весь час наголошують на децентралізації, стягуючи все найкраще до Києва;

3)    Заявлено, що найкращі учні будуть вчитися у новому університеті, тоді всім іншим університетам залишиться наступне – на тобі, Боже, що мені негоже;

Слухаючи виступ пана Зеленського, я згадав міністра МОН пані Л.М. Гриневич, яка кілька років голосно кричала про нову українську школу (погано розуміючи, що це таке), але вся її потуга у формуванні такої школи звелася до створення супер-гімназії (за державний рахунок) у ... Києві!

Отже, в черговий раз ми чуємо від влади «турботу» про Україну, а все зводиться до створення чергового дуже коштовного «чуда» у Києві, що буде здійснено за рахунок всієї України. У Києві будуть формувати «людей майбутнього», яких мають обслуговувати «люди минулого» - робітники заводів, шахтарі, селяни, працівники лабораторій НДІ, що ледве виживають і т. і.

Погана ідея! Ми вже маємо Крим, Донбас, ледве не отримали Закарпаття ..., бо є Київ, який живе як окрема держава у державі за рахунок всієї держави. Чи далеко при таких умовах зможе просунутись Україна? Сумніваюсь!       

Олекса Ковальов

1 коментар:

  1. Пам'ятаєте чудовий фільм радянських часів "Весілля у Малинівці"? Там Попандопуло ділив речі з вкраденої скрині. Тепер Київ став схожим на цього персонажа - це тобі, це мені, це знову мені ... чи не обділив я себе? Ось кадри з цього фільму - https://www.youtube.com/watch?v=Mf1GkqozEyk Керівнички держави ведуть політику на все більше поглиблення прірви між Києвом (якому політично накинули 400 років історії та пудрять людям мозки) та Україною, яка тепер виконує функцію обслуговування Києва. Це дуже погана політика - робити Київ містом майбутнього на фоні країни минулого!

    ВідповістиВидалити