22 березня 2019 р.

УКРАЇНА - МАЙБУТНЄ: МИ МАЄМО ЙТИ ШЛЯХОМ СТАНОВЛЕННЯ СУСПІЛЬСТВА ЄДНОСТІ НА ОСНОВІ ГОРИЗОНТАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ!

Прийшов час змін! Форма держави, яка встановилася в Україні, демонструє неспроможність підняти країну на рівень розвинених країн світу. Маємо вкрай низький рівень життя, на фоні якого, наче плями бруду, красуються корумповані чиновники, ринкові торгаші, пригріті політикани тощо. Це – «досягнення» України за роки «незалежності». Весь час ми змушені спостерігати спектаклі, що розігруються особливо обдарованими начебто-політиками, які, насправді, турбуються тільки про свої крісла і статки. Ті, що знаходяться ближче до головного/центрального тіла – президента, - роблять все можливе, щоб саме ця особа залишилася на цій посаді, бо це забезпечує їм кращі позиції та більш високий рівень життя. Тому почали розкручувати концепт Лідера. Ось і зараз знову і знову ми чуємо, що «президент – не «слуга», не «компроміс», а лідер, як сьогодні заявив на каналі «ZIK» нардеп Вінник.

Ми чуємо також, що саме пану Порошенкові слід довірити Україну! Це — замовні висловлювання. Розумієте, той, хто своєю некомпетентністю поставив мільйони українців на грань виживання, виявляється, незамінний, інших просто немає. Більше того, як виявляється, різні там опозиційні партії, організації разом з Кремлем змовились разом боротися з незамінним, який дивним чином наростив свої статки. Але такі, як Вінник та йому подібні не розуміють, що наявність Лідера – це обмеження. І саме це ми маємо сьогодні. Не може сучасна країна жити, слухаючись одного «красавця». З такого роду обмеженнями країна жила 70 років у часи компартії (тоді були генсеки). І це при тому, що декларується розвиток демократії, децентралізація (яка зводиться у владників до відкриття дитсадочків і асфальтування доріг). Ми чуємо одну декларацію за іншою, одні лозунги за іншими, але ситуація стає дедалі гіршою. Тепер пан Порошенко заявляє, що під час наступної каденції він завершить те, що почав! Ось тільки треба домогтися зняття мораторію на продаж того, що не може бути товаром – ЗЕМЛІ. А оскільки нинішня влада вже домоглася суттєвого зменшення чисельності українців, то виникає питання: представникам якого етносу цю землю вони збираються продавати, і чи не є прихованою метою пана Порошенка і його оточення зміна етнічного складу цієї країни? Якщо Порошенко залишиться, то за п’ять років так і станеться.
Але що можна запропонувати як альтернативу тому, що сформувалося в Україні. Альтернатива є. Це створення умов для формування в Україні активної комунікативної спільноти, що діє в режимі конвенції. Інтернет забезпечує таку можливість. Йдеться про те, що територіальних громад різних рівнів спільноти мають самі формувати узгоджені режими функціювання. Але це вимагає зовсім іншої культури – культури комунікації, якої сьогодні в Україні немає. Така культура має базуватися на високому рівні свободи кожної людини від стереотипів, які нав’язуються владою, що забезпечується високим рівнем освіти, що базується не на матеріалах підручників і посібників, а на на спостереженні та живому обговоренні,  на участі у життєвих процесах, що вимагає суттєвих змін на рівні шкільного навчання (насправді, пізнання). Потрібно формувати зовсім іншу людину! Держава має поступово сходитись з країною, а влада, як те, що блокує становлення вільної людини, має поступово зійти нанівець: можна визнавати тільки владу кожної людини над собою! На жаль, ми сьогодні ще дуже далекі від такого стану речей. Інколи просто жахливо виглядають різні ток-шоу, які транслюють телевізійні канали: учасники і ведучі перебивають один одного, погрожують, ледве не доходить до побиття (чи далеко ми відійшли від російських телешоу, де б’ють запрошених українців?). Ще гірше виглядає відсутність зв’язку між владниками і пересічними громадянами – ніякої комунікації!
Становлення нового завжди є ускладненим. Як каже східне прислів’я, хто розводить ватру, той терпить дим. Але якщо українське суспільство хоче мати перспективу, воно має піти новим шляхом (а Порошенко нехай йде своїм - сам). Новому слід надати можливість, базуючись на плюралізмі та горизонтальних зв'язках. А починати треба зі школи, з нових форм навчання, які базуються на відкритості дітей до оточення та комунікації. Будемо сподіватися, що українці зможуть зробити вибір на користь тих, хто забезпечить реальну демократизацію і децентралізацію в Україні, хто буде працювати не на свій гаманець та імідж неповторного і незамінного Лідера, що наодинці протистоїть Кремлю, а на реалізацію дійсно нового шляху.

НЕХАЙ КВІТНЕ УКРАЇНА, СОБОРНА, ВІЛЬНА І МОГУЧА!

Олекса Ковальов

3 коментарі:

  1. Олекса Ковальов (Номад)22 березня 2019 р. о 14:26

    Думаю, я далеко не один, хто вважає, що в умовах, що склалися в Україні, Ігор Смешко найбільше відповідає посаді президента. Хоча він і був пов'язаний з особливими органами, але, судячи з усього, принцип демократизму у нього закладений через виховання. Саме така людина зможе поставити Україну на дійсно новий курс.

    ВідповістиВидалити
  2. Олекса Ковальов (Номад)25 березня 2019 р. о 15:38

    Приємно, що ідея побудови управління, що базується на врахуванні позицій всіх зацікавлених, знаходить підтримку у таких, як М. Саакашвілі, який називає це прямим управлінням, а думку про те, що слід відмовитись від послуг нардепів, яку я висловлював ще років 14 тому, тепер оголосив Д. Гордон. Отже, майбутнє належить спільнотам, що через комунікацію приходять до узгоджених рішень. Причому все починається з маленьких спільнот, поширюється на регіональні спільноти і, нарешті, охоплює всю країну. У вкрай складному світі не може бути ЛІДЕРА, який реалізує тільки своє бачення. Тому депутатам від БПП варто відпочити з їх закликами.

    ВідповістиВидалити
  3. Олекса Ковальов (Номад)25 березня 2019 р. о 15:39

    Нам треба вибрати між розумом і вушлістю. Порошенко уособлює собою саме вушлість і суцільну демагогію. Смешко є його повною протилежністю. Він розумний, досвідчений, і дуже далекий від демагогії, йому навіть не завжди легко висловлюватись. Отже, лишається зробити вибір!

    ВідповістиВидалити