27 лютого 2018 р.

Всі останні відгуки про автореферати стосуються тих «дисертацій» - докторських та кандидатських, які вже дивним чином пройшли «захист» або на днях пройдуть його у спеціалізованій вченій раді Д 64.051.04 при Харківському національному  університеті імені В.Н. Каразіна. І це не може не вражати, бо жодна з них не є дисертацією і не має відношення до географії. Вже дійшло до того, що розглядаються питання, пов’язані з вирощуванням винограду на ділянці однієї родини, або розташування вітряків. Опускатися вже нема куди. Багато хто намагається приховати свої “роботи”, не здійснюючи розсилку по всіх організаціях - бояться. Але я хочу звернути увагу на заголовок – це відбувається у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна, у якому свого часу працювали дійсно серйозні географи. Сьогодні ми маємо жахливий рівень як наукових керівників, так і дисертантів, яким, і це очевидно, байдуже, що буде з географією в Україні, бо вони просто прагнуть встигнути ухопитися за дипломи, що відкриває їм додаткові можливості при відсутності відповідного рівню компетентності. Я хочу вказати на те, що це сталося саме завдяки пануванню в університеті пана В.С. Бакірова, який сам є адмінакадеміком і витиснув з університету те, що називається духом університету. Він забезпечив найкращі умови для пройдисвітів і примусив піти з університету реальних фахівців.

В той же час я вважаю, що таке не могло б статися, якби сьогодні на посаді міністра освіти і науки знаходилась би відповідальна людина, чого я ніяк не можу сказати про пані Л.М. Гриневич, яка весь час проголошує пріоритет компетентності, але закриває очі на відсутність компетентності у вузівських викладачів і співробітників деяких наукових закладів. У свою чергу це залежить від, з дозволу сказати, перших осіб держави: першої – прем’єра Гройсмана та другої – президента Порошенка, які хочуть все визначати, але ні за що не відповідати, і яким, здається, ближче їх бізнес та крісла під ними, ніж ситуація у науковій та освітній сферах України.
Будемо сподіватися, що у керівників держави знайдеться час розглянути питання жахливого стану науки в Україні і необхідності суттєвих перетворень у цій сфері, щоб «дисертації» новоспечених українських «науковців» не викликали непорозуміння у закордонних авторів!
Що стосується спеціалізованої вченої ради Д 64.051.04 при Харківському національному  університеті імені В.Н. Каразіна, її діяльність слід припинити негайно (бо ось-ось мають відбутися чергові “захисти”) і здійснити серйозну перевірку стану речей.


Олекса Ковальов «Номад»     

2 коментарі:

  1. Олекса Ковальов (Номад)1 березня 2018 р. о 14:04

    Це не може не вражати - у складі цієї надспеціалізованої буцімто-наукової ради у Харківському національному університеті ім. В.С. Бакір .., перепрошую, В.Н. Каразіна є два технаря, кандидат технічних наук (голова ради) і доктор технічних наук без технічної освіти (цього вже знають всі), і ніхто не помітив цю ляпу - положення вектора (якого немає) у просторі (невідомо якому). Безграмотні пишуть дисерти, такі ж ними керують, і такі ж опонують та приймають захисти. Перетворили державу на болото, у якому добре почуваються тількі дільці.

    ВідповістиВидалити
  2. Олекса Ковальов (Номад)9 березня 2018 р. о 10:22

    Що сталося з географією в Україні? Те, що і мало статися в тих умовах, які були створені владниками. Географічна спільнота позбавилася критично мислячих, без яких ніякий розвиток науки неможливий. Це призвело до колосального поширення корупції: захищають "дисертації" за хороші гроші, і це всіх влаштовує. І вже ніхто не повірить у те, що на рівні міністерства немає корупції, бо ніхто навіть не намагається зупинити марш пройдисвітів.

    ВідповістиВидалити