8 лютого 2017 р.

ХАРКІВ – МАЙДАН: ПЛОЩА СВІТЛА ЗАМІСТЬ ПЛОЩІ СВОБОДИ, І БЕЗ АНГЕЛІВ-ХРАНИТЕЛІВ


Сподіваюсь, харків’яни погодяться зі мною, що назва «площа Свободи» вже не є актуальною для міста, бо не зовсім зрозуміло, свободи від чого і від кого - може тільки від адміністративного тиску, який заважає бути дійсно вільними, у тому числі від пана Кернеса та головного архітектора міста пана Чечельницького.
Тому давно вже було запропоновано перейменувати її на площу Світла, тим більше, що не так давно тут відбувалися події, пов’язані з виступом харків’ян проти влади Януковича, а потім – проти посягань представників так званого «руського мира». Тому саме Майдан мав вирішувати, як називати площу і як змінити її обрис. А не те, що планується спорудити на цій площі хазяями міста. Йдеться про стелу з ангелом-хранителем нагорі, “ідея” якої не витримує жодної критики. Такий стовп ніяк не узгоджується з тим архітектурним сюжетом, який вже має місце (до речі, і так не надто привабливим). Більше того, подібні споруди є доволі поширеними, тому зведення подібної стели на цій площі буде виглядати як архітектурний плагіат.
Пропонується створити дещо, що буде відповідати назві «площа Світла» - споруду, яка має бути джерелом м’якого світла, тим більше, що на площі розташований університет ім. Каразіна (який мав би бути джерелом світла знань, хоча на сьогодні, керований червоним ректором, він є джерелом корупції). Всі деталі (інженерна сторона, архітектура, те, що буде всередині, наприклад, підземне місто) слід обговорити окремо. Саме така споруда буде дійсно оригінальною, на його містяни могли б погодитись витратити гроші міста. Оптимальним її розташуванням є центр скверу на площі.      


Олекса Ковальов

2 коментарі:

  1. А чи не краще прибрати залишки від постаменту ілліча і нічого не споруджувати? У такому разі площа буде мати вигляд, наближений до свого первинного стану.

    ВідповістиВидалити
  2. Олекса Ковальов "Номад"10 лютого 2017 р. о 17:28

    Шановний пане Анонім, який варіант кращий, сказати важко. Питання в тому, що нічого не може залишатися таким, яким було, тим більше, що з тих пір пройшло аж 54 роки. Я згадую, як ставили Леніна на площі, на той час здавалося, що це здорово. Тепер прийшло розуміння, що то був звичайний спосіб назавжди закріпити компартійну символіку у одному з найбільших міст України і СРСР. Думаю, варіанти можуть бути різні, я запропонував такий, який, на мою думку, зробить площу більш привабливою, хоча, виходячи з існування у міста інших потреб, реалізація такого проекту сьогодні не на часі. В той же час перейменування площі на площу Світла мені бачиться доречним, не думаю, що десь ще є подібна назва.

    ВідповістиВидалити