16 лютого 2016 р.

Звернення науковців до Президента Патона Б.Є. та членів Президії Національної академії наук України.

матеріал з http://www.petitions247.net/scienceinukraine

---------------------------------------
Звернення
до Президента Патона Б.Є. та членів Президії Національної академії наук України
Державна підтримка науки – це вимога сьогодення і гарантія успішного розвитку держави, про що свідчить історія таких країн як Японія, Південна Корея, Ізраїль, США, а також наших сусідів – Польщі, Чехії, Словаччини. На жаль, в Україні, яка є космічною державою з розвиненою ядерною енергетикою, наука не є у списку пріоритетів. За умов постійного зменшення фінансування наукової сфери, відбувається маргіналізація науки та професійної дослідницької діяльності. Це свідчить про те, що вище керівництво держави не усвідомлює ролі науки в сучасному світі чим ставить під загрозу майбутнє України.
Нам прикро про це заявляти, але впродовж останнього десятиліття керівництво НАН України - в особі Президента та членів Президії – не змогло донести до керівництва держави важливість науки і було швидше пасивним спостерігачем. Окремі акції з метою впливу на процеси руйнації наукової сфери України відбувалися переважно з ініціативи громадських організацій, таких як профспілки працівників наукових установ, ради молодих вчених та деяких інших, тоді як дії керівництва НАН України зводилися в основному до констатації фактів і окремих несистемних спроб налагодити комунікацію з органами влади і суспільством.
Останнім прикладом пасивної споглядальницької позиції керівництва НАН України стала Постанова Президії НАН України №11 “Про фінансування НАН України у 2016 році” від 20.01.2016, основним посилом якої є констатація факту скорочення фінансування НАН України і, як наслідок, нестачі коштів фонду заробітної плати для дослідників, які перебувають у штатному розписі установ. Замість того аби шукати шляхи протидії грубим порушенням Урядом прав дослідника, як працівника і громадянина України, через нехтування норм Конституції та законів України, всі 15 пунктів Постанови детально розписують дії, які повинні виконати установи та підрозділи Академії на виконання статті 28 Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” з “оптимізації” мережі установ та скорочення чисельності їх працівників, не пояснивши як діяти установам в умовах нестачі коштів. Таким чином, керівництво НАН України вкотре продемонструвало свою пасивну позицію, переклавши вирішення цих питань на дирекції установ.
Зауважимо, водночас, що проблеми, озвучені у Постанові Президії НАН України №11 від 20.01.2016 року є актуальними, але ця Постанова запізнилася щонайменше на дев’ять місяців. Постанову подібного змісту потрібно було прийняти одразу після обрання керівництва НАН України у квітні 2015 року. Реорганізація НАН України, яка давно назріла, не повинна проводитися в умовах і під гаслом нестачі фонду заробітної плати, а виключно з метою підвищення ефективності і переходу до сучасних форм організації дослідницької діяльності.
Вважаємо, що керівництво НАН України не впоралося з викликами сьогодення і питання його компетентності має бути включено до порядку денного чергових загальних зборів НАН України.
У ситуації що склалася, ще до чергових загальних зборів НАН України, вимагаємо:
1.      Негайно скликати позачергове розширене засідання Президії НАН України  за участю дослідників для обговорення фінансової ситуації та вироблення плану дій НАН України на найближчий період.
2.      Доручити юридичним службам Президії НАН України сформувати список порушень Кабінетом Міністрів України законів України, зокрема Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, з тим, щоб розпочати процедуру їх оскарження в судовому порядку.
3.      Відповідно до Закону України “Про звернення громадян” для висвітлення прозорості фінансової діяльності НАН України оприлюднити на сайті НАН України максимально повну інформацію про фінансовий стан, чисельність працівників, наукову продукцію по кожній із установ, включно з Президією НАН України, за останні 5 років.
4.      На виконання норми частини 8 статті 17 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, за участю профспілки та Ради молодих вчених НАН України негайно розробити та оприлюднити процедуру відбору представників трудових колективів наукових установ для участі у загальних зборах НАН України та  в роботі з їх підготовки.

Ми сподіваємося, що Президент та члени Президії НАН України з розумінням поставляться до наших вимог, які при обговореннях у різних форматах були висловлені і підтримані переважною більшістю працівників всіх установ НАН України.

Звернення підписали:
Андрій Трохимчук, провідний науковий співробітник, Інститут фізики конденсованих систем НАН України
Тарас Яницький, науковий співробітник, Державноий природознавчий музей НАН України
Андрій Вдович, науковий співробітник, Інститут фізики конденсованих систем НАН України
Володимир Щедрик, доктор фіз.-мат. наук, голова профспілкового комітету Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України
Іван Кравців, молодший науковий співробітник, Інститут фізики конденсованих систем НАН України
Микола Шпот, докторант, Інститут фізики конденсованих систем НАН України
Ірина Єгорченко, старший науковий співробітник, Інститут математики НАН України
Ярослав Золотарюк, провідний науковий співробітник, Інститут теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
Сергій Шарапов, завідувач лабораторії, Інститут теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України
Олександр Габович, провідний науковий співробітник, Інститут фізики НАН України
Сергій Максименко, завідувач відділу топології, Інститут математики НАН України
Вячеслав Хаврусь,науковий співробітник, Технічний Університет Дрездена, Німеччина
Василь Ігнатюк, науковий співробітник, Інститут фізики конденсованих систем НАН України
Володимир Кузнецов, головний науковий співробітник, Інститут філософії НАН України
Федір Хлистун, доцент кафедри фізики, Київський національний університет будівництва і архітектури
Ярослав Щур, провідний науковий співробітник, Інститут фізики конденсованих систем НАН України
Юрій Степаненко, молодший науковий співробітник, Інститут ядерних досліджень НАН України
Ярослав Ільницький, провідний науковий співробітник, Інститут фізики конденсованих систем НАН України
Тарас Пацаган, докторант, Інститут фізики конденсованих систем НАН України
Юрій Писаренко, старший науковий співробітник, Інститут філософії імені Г.С.Сковороди НАН України
Олександр Демченко, головний науковий співробітник, Інститут біохімії ім. Палладіна НАН України, Почесний академік Угорської Академії Наук
Олександр Войтенко, провідний науковий співробітник, Інститут фізики НАН України
Юрій Головач, завідувач лабораторії, Інститут фізики конденсованих систем НАН України, член-кореспондент НАН України
Олександра Антонюк, старший науковий співробітник, Інститут математики НАН України
Олександр Скороход, молодший науковий співробітник, Інститут молекулярної біології та генетики НАН України
Роза Вільданова, старший науковий співробітник Відділення фізико-хімії горючих копалин Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім Л.М.Литвиненка НАН України

У пятницю, 12 лютого 2016 року це Звернення було зареєстроване у канцелярії Президії НАН України

2 коментарі:

  1. Цікаво, що жодного представника Інститут географії. Мабуть у них все гаразд з фінансуванням.

    ВідповістиВидалити
  2. Олекса Ковальов17 лютого 2016 р. о 14:14

    Не можу не погодитись зі "Зверненням науковців до президента Б.Є. Патона ...". Ті особи, які позалазили у крісла і роблять вигляд, що вони - камікадзе, перетворили на камікадзе всю українську науку і всю освіту! Вони ніяк не можуть второпати, що потенціал країни не тільки у повній казні, що було досягнуто за рахунок обніщання українців, а, в першу чергу, у рості інтелектуального потенціалу країни, причому це має відбуватися не тільки у столичному Києві, а повсюдно. Готовий підписати під "Зверненням ..."
    Доктор географічних наук Ковальов О.П., Харків

    ВідповістиВидалити