5 травня 2012 р.

Дивна географія 2

Вчора мені дуже пощастило. Я відвідав читальну залу бібліотеки і натрапив на Вісники Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, серії «Екологія». Повезло, бо я отримав можливість познайомитись з новим напрямком географічної науки, започаткованим Аллою Наумівною Некос. Називається він «трофогеографія»! Що ж це таке?
У статті «Регіональна зумовленість трофогеографічних закономірностей рослинної продукції широкого вжитку (закономірності екологічної якості рослинних продуктів)» (Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна, сер. Екологія, № 849, 2009 р.) авторка дає наступне визначення: «Трофогеографія – новий науковий напрямок конструктивної географії, який визначає процеси формування якості рослинної продукції з географічних позицій, тобто екологічна якість овочів широкого вжитку розглядається як результат впливу природних та (в оригіналі - ті) соціально-економічних факторів (умов), що функціонують в геосистемах і впливають на життєдіяльність живої речовини» (стор. 16 - 17). Я був просто вражений тим, скільки гарних професійних термінів знає Алла Наумівна. У неї навіть фактори і умови функціонують у геосистемах! Але тут же у мене виникло питання: на кого це розраховано? Тільки школярі і студенти першого курсу (якщо, зрозуміло, їм викладають справжні фахівці) будуть сприймати це як науковий текст. Схоже на те, що Алла Наумівна за багато років роботи на географічному відділенні ГГФ так і не зрозуміла, ні що таке географія взагалі, ні що таке конструктивна географія, ні що означає «з географічних позицій».
У наступній статті «Розвиток наукових уявлень про вплив природних та антропогенних чинників на якість рослинної продукції» (Вісник ХНУ ім. В.Н. Каразіна, сер. Екологія, № 893, 2010) Алла Наумівна пише про необхідність залучення географів до виявлення накопичення важких металів в рослинній продукції, і що концепції, що існували раніше, виявилися нездатними пояснити закономірності у накопиченні важких металів. Знову таки виникає питання: на чому це ґрунтується і на кого це розраховано? І чому, якщо це стаття географічна (це перше, що слід поставити під сумнів), вона публікується у екологічному збірнику?
І тут я згадав недавні події. Кафедра, керована В.Ю. Некосом (всі, згідно з дипломами, географи) у повному складі вирішала покинути географію (мабуть, не знайшли собі місця) і створити новий факультет – екологічний, хоча екологія – це розділ біології. Чи не дивно: географи побігли до екології, хоча екологія не є академічною дисципліною і вимагає зовсім іншої освіти – біологічної. Вони перестали бути географами і не стали (і не могли стати) біологами. Звернувшись до ректора, я зміг затримати процес утворення цього дивного факультету тільки на 1,5 - 2 місяці (якщо когось зацікавить, я можу привести на блозі як мої звернення, так і відповідь спеціально створеної комісії, у складі якої не було відповідних спеціалістів). І тепер всі вони пишуть дисертації з географії! Чи не дивно це?
Я звернув увагу на те, що у статті 2009 року Алла Наумівна заявляє (зрозуміло, без будь-якого обґрунтування) про новий науковий напрямок, роблячи таким чином заявку на написання докторської дисертації. Я не кажу вже про рівень проблеми, що розглядається авторкою, та рівень статей, я ставлю питання: на якій науковій раді могли затвердити таку тему докторської дисертації (насправді, вона не підходить навіть для дипломної роботи з географії)? Невже на раді екологічного факультету? Щось дивне діється! Може вони і створили інший факультет, щоб роботи кандидатські і докторські з географії в обхід географів? Тоді це дуже вправно.
Тут же виникає наступне питання: яка спеціалізована географічна рада може прийняти до захисту таку, з дозволу сказати, докторську дисертацію за напрямком «Конструктивна географія…», якщо тут взагалі ні про яку  географію не йдеться? Отже, зробити це означає розписатися у своїй повній некомпетентності.
Хочу звернути увагу на те, що трофогеографія не може існувати без «географії», що має вивчати кінцевий етап процесу травлення, а саме: виділення екскрементів, що спонукає до започаткування калогеографії – нового напрямку науки - розділу конструктивної географії, що має вивчати вплив природних і соціально-економічних чинників на процес виділення, склад екскрементів і потрапляння до унітазів продукції травлення, насиченої важкими металами. Але з нас не тільки вивалюється кал, а ще й витікає сеча, отже йдеться про потребу заснування сечогеографії. Ледве не забув, що з нас ще й гази вириваються, отже слід започаткувати ще й пук-пукгеографію, дослідивши вплив природних і соціально-економічних чинників і не забувши про зворотні впливи (корів вже звинуватили у забрудненні довкілля і штрафують селян). Але це вже наступні теми «досліджень» докторантів Алли Наумівни (зрозуміло, після її вдалого захисту, у чому я навіть не сумніваюсь).
Який висновок з цього витікає? Не треба бути розумним, не треба мати совість, не треба думати про розвиток географії, достатньо проявити нахабність і «розвивати» науку у бік, щоб собі місця вистачило. Це – дуже серйозне питання, яке мало б зацікавити міністерство науки і освіти України: чи не варто зупинити марш бажаючих, що просуваються широким фронтом, перетворюючи географічну (і не тільки) науку на казна що. Думаю, це питання слід обговорити і на з’їзді Українського географічного товариства, що запланований на цей рік.
Географія – це науковий напрямок, що має справу з чи не найскладнішим об’єктом дослідження, в той час, як географію перетворили на щось, подібне до прохідного двору для всіх бажаючих стати кандидатами і докторами наук, незалежно від базової освіти і рівню претендентів.


2 коментарі:

  1. Александр Павлович, зачем Вы оскверняете свой сайт?

    ВідповістиВидалити
  2. Ольга Павловна, к сожалению. Приходится писать в таком стиле. Это не я оскверняю свой сайт, это такие, как А.Н. Некос, оскверняют географию. Мне пришлось прибегнуть к таким вариантам «географии», чтобы показать всю абсурдность измышлений указанного автора. К сожалению, очень много таких, которые готовы были бы воспринять её «науку» вполне серьёзно. Это жёстко, но начинать дипломатически объяснять, что «научные направления» типа «трофогеография», просто губят географию. Причём что происходит? «Развивать» географию берутся те, кто из географии сбежал. К сожалению, в Харькове это стало слишком выраженным.

    ВідповістиВидалити